Jornades Anuals del Centre Delàs: “Seguretat feminista contra bel·licisme hegemònic”

Jornades Anuals del Centre Delàs: “Seguretat feminista contra bel·licisme hegemònic”

És l’ús de la força realment l’últim recurs? O és més aviat una de les primeres opcions, sinó la primera, quan arriba l’hora de donar resposta a amenaces a la seguretat? La seguretat encara hegemònica a les relacions internacionals beu de la teoria realista, en la qual l’estat és el subjecte de la seguretat i la cooperació no militar una quimera. Els exèrcits i les estructures militars es justifiquen sota aquest prisma. Però és l’única opció?, hi ha exemples de gestió de la seguretat d’un país que no es basin en el múscul militar? La seguretat feminista i d’altres teories crítiques de la seguretat són més que idees teòriques i formen part de la realitat de la política internacional. 

Celebrem les jornades anuals del Centre Delàs, que ens convidaran a posar en valor les seguretats feminista i pacifista.

Les seguretats feminista i pacifista, són una alternativa real, realista i preferible per gestionar la seguretat entre els estats, i a casa nostra, a l’àmbit local. No és sols  possible sinó habitual que es doni resposta als reptes de seguretat a les nostres ciutats defugint l’ús de la força. És més eficient donar respostes feministes, basades en la cultura de pau, en les cures i en l’empoderament, als col·lectius més vulnerables, que són subjecte de la major part de la violència que es genera fruit de la desigualtat, el patriarcat, la repressió, la discriminació, el racisme i l’odi en totes les seves manifestacions. Hi ha casos que funcionen i d’altres dels quals es pot aprendre per donar respostes a les nostres necessitats de seguretat des d’un lloc diferent al que el bel·licisme hegemònic determina. Quan els subjectes de la seguretat som les persones i no els estats, quan la seguretat que volem és decideix des de baix i no des de casernes i think tanks, el resultat és que l’ús de la força de les armes no és ni tan sols la darrera opció. 

A les jornades d’enguany combinarem el contingut teòric i reflexiu de la primera part de la mà d’una reconeguda acadèmica experta en seguretat feminista per demostrar que tot indica que les realistes som nosaltres, les pacifistes i les feministes, amb una segona part amb expertes en polítiques de seguretat diferents, alternatives i diverses que han sigut implementades a ciutats i països del nostre entorn. Perquè la praxis noviolenta que emana de les polítiques locals s’encomana a les polítiques globals i deslegitima la cultura bel·licista, substituint-la per la cultura de pau. La seguretat feminista s’erigeix com a dic de contenció del militarisme i la guerra.

Les Jornades “Seguretat feminista contra bel·licisme hegemònic” que organitzen el Centre Delàs d’Estudis per la Pau amb la col·laboració de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i la Universitat Internacional de la Pau, tindran lloc el dimecres 25 d’octubre de 2023 de 17:30 a 20:30 hores a Barcelona i arrencaran amb una conferència de Laura Sjoberg, professora de Política i Relacions Internacionals a la Royal Holloway, Universitat de Londres, i una de les veus reconegudes internacionalment experta en gènere i seguretat, que abordarà la “Seguretat feminista i teories crítiques de seguretat per prendre decisions polítiques que evitin la guerra”. La investigadora del Centre Delàs i experta en conflictes armats, seguretat i feminismes, Blanca Camps-Febrer, presentarà i conduirà la ponència de Sjoberg.

Donaran continuïtat a la conferència un diàleg que plantejarà “Alternatives locals i globals a la seguretat militaritzada” i que comptarà amb les veus expertes de Cristina Sobrino, sotscap de l’àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut Metròpoli, investigadora en polítiques de seguretat i prevenció; Vicens Valentín, membre del grup motor de RISE (Red Internacional para la Innovación en la Seguridad); i Nora Miralles, investigadora i presidenta del Centre Delàs, experta en gènere, seguretat, Drets Humans i militarisme. Laura Sjoberg se sumarà al debat per abordar el repte d’aterrar les teories crítiques de seguretat als contextos locals.

Quan: dimecres 25 d’octubre de 2023 de 17:30 a 20:30 hores
On: Saló d’Actes de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (Palau del Lloctinent, carrer Comtes, 2, Barcelona)
Organitza: Centre Delàs d’Estudis per la Pau
Col·laboren: Institut de Drets Humans de Catalunya i Universitat Internacional de la Pau
Amb el suport de: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Diputació de Barcelona
Entrada lliure amb preinscripció prèvia.