Termes de referència per a l'avaluació final de la plataforma de cinema indígena MiradaNativa

Termes de referència per a l'avaluació final de la plataforma de cinema indígena MiradaNativa

Es proposa una avaluació externa final de la Plataforma de Cinema Indígena MiradaNativa: activitat pròpia del projecte Instruments de Sensibilització, Formació, Recerca i Incidència per la Defensa de Drets de Dones i Pobles Indígenes, ISFRI-II Fase.

La Plataforma forma part del Resultat 2 del projecte finançat per l’ACCD en la seva convocatòria del 2021 per subvencions per projectes d’educació per al desenvolupament (L2) amb objecte de donar suport als projectes de cooperació al desenvolupament impulsats per organitzacions no governamentals de desenvolupament amb implantació a Catalunya.

Aquest projecte ha comptat amb un període d’execució de 21 mesos, (del 1/2/2022 – fins 31/10/2023), dins el qual l’activitat A.2.1. s’ha desenvolupat al llarg dels 21 mesos.

L’avaluació plantejada respon al principi de qualitat i millora continua que l'entitat aplica transversalment a les accions, projectes i programes que impulsa; i és per això una eina de transparència, millora i aprenentatge.

L’avaluació és també un requisit de la subvenció atorgada per l’Agència Catalana de Cooperació- ACCD i té l’objectiu de complir amb la normativa de seguiment i justificació de projectes i programes de cooperació al desenvolupament.
 

OBJECTIUS, ABAST I CRITERIS D’AVALUACIÓ

L’avaluació proposada parteix d’una avaluació interna i participativa sobre les accions realitzades; que recull indicadors de consecució, valoració per part dels actors/es i propostes de millora. Aquesta avaluació és la base i complement de la present proposta d’avaluació.

Els objectius d’avaluació són:

1.    Valorar la consolidació i millora de la Plataforma Audiovisual MiradaNativa atenent l’ampliació de continguts i l’aplicació de millores tècniques per facilitar l’accés a usuaris i usuàries.

2.    Analitzar l’espai d’autoformació (tot tipus d’usuaris) i formació universitària segons criteris de pertinença i coherència amb l’objectiu principal del projecte. Es tindran en compte els continguts temàtics i la seva relació amb els processos de defensa de drets i la creació d’una visió crítica i educativa sobre els drets dels pobles indígenes.

3.    Avaluar l’espai per a Festivals, l’estructura i les plantilles webs creades per millorar el disseny web i facilitar l’accés a les organitzacions. També es tindrà en compte la difusió del recurs MiradaNativa entre les productores indígenes vinculades a la CLACPI.

4.    Valorar la campanya de promoció i la difusió de la Plataforma en diversos nivells, en relació a les expectatives esmentades al projecte.

5.    Considerar la pertinença dels resultats obtinguts segons els criteris de l'ACCD sobre l’apoderament.

6.    Extreure lliçons i aprenentatges sobre l’apoderament de les organitzacions indígenes en matèria de la defensa del seu dret a la comunicació.


L’avaluació comprendrà l’activitat A.2.1. i que comprèn principalment el resultat R2 - Recursos de Formació sobre Drets, Polítics i Culturals de Drets de Dones i Pobles Indígenes a través de la Plataforma Audiovisual MiradaNativa per a Universitats i ciutadania general.

 

CRITERIS D’AVALUACIÓ

1.    Coherència. Analitza el grau en el que els objectius, resultats esperats, i indicadors plantejats guarden consistència i es relacionen per assolir l’objectiu principal de l’activitat.

2.    Eficàcia. Analitza de manera sistemàtica els principals assoliments del projecte en relació als objectius plantejats els resultats esperats.

3.    Impacte. Analitza el conjunt d’efectes tant positius com negatius del projecte.

 

OBJECTE D’AVALUACIÓ

L’objecte d’avaluació és la Plataforma Audiovisual de Cinema Indígena MiradaNativa, activitat A.2.1. emmarcada al projecte.


Objectiu General

Contribuir a la promoció, defensa i exercici efectiu de Drets Humans Col·lectius de Dones i Pobles Indígenes.

Objectiu Específic

Crear i promoure Instruments de Sensibilització, Formació, Recerca i Incidència per a la promoció, defensa i exercici efectiu de Drets Humans de Dones i Pobles Indígenes.

Resultats

R2 - Recursos de Formació sobre Drets, Polítics i Culturals de Drets de Dones i Pobles Indígenes a través de la Plataforma Audiovisual MiradaNativa per a Universitats i ciutadania general.

Activitats

A.2.1. Consolidació i millora del recurs formatiu Plataforma Audiovisual MiradaNativa.


METODOLOGIA, CRITERIS, I DIFUSIÓ DE RESULTATS

A nivell metodològic l’avaluació es realitzarà en base a la documentació del projecte i a la avaluació interna i participativa ja realitzada; i es complementarà amb entrevistes amb els diferents actors que es considerin oportuns, entre els quals es considera la organització CLACPI, el grup d’investigació CINAF i la cooperativa Codec.

Es crearà un comitè de seguiment d’avaluació integrant l’avaluador/a i els actors coordinadors de l’activitat. L’entitat alterNativa establirà els contactes i proveirà la informació i documentació necessàries.

La informació recollida serà única i exclusivament utilitzada en el marc de l’avaluació quedant expressament prohibida qualsevol reproducció i ús de material. Així mateix el material i informació base recollida tant amb tècniques qualitatives com quantitatives -com entrevistes o dades- seran lliurats per a ús intern d’alterNativa. En tot moment es garantirà la confidencialitat i anonimat de la informació entre els informants clau i participants.


PRINCIPIS D’AVALUACIÓ

Anonimat i confidencialitat: Es respectarà el dret de les persones a proporcionar informació, assegurant els seu anonimat i confidencialitat en tot el procés d’avaluació.

Responsabilitat: qualsevol desacord o diferència d’opinió que pugui sorgir entre els i les membres de l’equip ha de ser mencionat en la part informativa/explicativa de l'avaluació.

Validació: la persona o l’equip avaluador assumeix la veracitat de la informació i la fidelitat a les evidencies obtingudes.

Imparcialitat: es manté la independència de la persona o equip avaluador respecte al projecte i l’entitat impulsora.

Integritat: davant l’aparició d’imprevistos o dificultats en el procés d'avaluació, s’hauran de comunicar al Comitè d’avaluació.

Drets d’autoria: La informació recollida i produïda durant el procés d’avaluació es prerrogativa de l’entitat impulsora. La persona o equip consultor delega els drets d’autoria a l’entitat qui decidirà sobre la difusió dels resultats citant l'autoria de l'equip consultor.


PERÍODE D’AVALUACIÓ, PRODUCTES ESPERATS I DIFUSIÓ DE RESULTATS

L’inici de l’avaluació està prevista el 05/05/2024 i s’espera tenir els productes finals com a tard el 20/6/2024.

Partint de l’avaluació interna ja realitzada, l’avaluació compren tres fases de treball: 
•    Fase de disseny, anàlisi documental i recollida de dades.
•    Fase d’anàlisi de resultats i elaboració de l’Informe.
•    Fase de validació, socialització i retorn de resultats.

Com a producte de l’avaluació s’espera comptar: amb 1 Informe Final en format digital i 1 Document de presentació i difusió digital (power point, prezzi, etc..) ambdós en versions en català i castellà. Per la difusió es realitzarà una sessió final presencial/virtual de traspàs de l’avaluació amb les entitats impulsores amb especial èmfasi en els resultats i elements significatius de l’avaluació.

 

SELECCIÓ DE LA PROPOSTA D’AVALUACIÓ

Els criteris que s’aplicaran per a la selecció de l’equip o persona avaluadora són:

- Experiència en avaluació d’activitats de contingut exacte o similar.
- Experiència en avaluacions de projectes sobre el dret a la comunicació i d’educació per al desenvolupament.
- Coneixement sobre drets dels pobles indígenes.
- Qualificació en tècniques d’anàlisi de dades quantitatives i qualitatives.
- Experiència d’incidència i de gestió de materials audiovisuals.
 

PRESSUPOST I OFERTA TÈCNICA

Es presentarà una oferta tècnica que inclogui una proposta metodològica i pla de treball en base al present document de Termes de Referència. La proposta tècnica estarà acompanyada del currículum de la persona o equip avaluador. El pressupost màxim disponible és de 7.500,00 euros.

Les propostes s’han d’enviar al correu gestio@alternativa-ong.org indicant Avaluació L2 2021. Es donarà de termini fins el 26/4 i es donarà resposta a les sol·licituds rebudes en un termini d’una setmana.
 

Sou
7.500€ (IVA i IRPF inclosos)