Termes de referència per a la contractació de serveis de dinamització de les accions de comunicació per al projecte “Violència mediàtica, patriarcat i racisme: xarxa i resistència a Catalunya

Termes de referència per a la contractació de serveis de dinamització de les accions de comunicació per al projecte “Violència mediàtica, patriarcat i racisme: xarxa i resistència a Catalunya

L’Institut de les Desigualtats precisa incorporar una professional per a l’execució i seguiment d’algunes de les accions del seu projecte “Violència mediàtica, patriarcat i racisme: xarxa i resistència a Catalunya”, finançat pel Departament d’Igualtat i Feminismes.

CONTEXT I JUSTIFICACIÓ

El projecte neix d’un procés l’any 2015 arran de les denúncies de discriminació de noies estudiants de la UPC llegides com a musulmanes i/o racialitzades. En aquest període, de 2015 a 2024, l’Institut ha executat 8 projectes de denúncia i suport a les resistències de les dones vers la islamofòbia i el racisme. S'ha treballat la islamofòbia en el món educatiu i en el món laboral especialment en el barri de Ca N’Anglada de Terrassa i amb les dones temporeres de Lleida. S'ha realitzat l'informe de relectura no blancocèntrica ni masclista de la memòria de les lluites socials a Catalunya (1980-2020). En matèria de cooperació internacional, s’ha portat a terme 3 projectes de feminització de polítiques a Senegal i compta amb una xarxa de més de 120 dones electes. 

A més d’això, enguany s’ha conclòs el projecte Dones migrants, racialitzades i/o musulmanes i drets polítics a Catalunya: passat i present, finançat pel Departament d’Igualtat i Feminismes l’any 2022. En una primera fase, s’han realitzat acompanyaments davant l’administració a un total de 100 persones, identificades com casos en els quals s’han detectat possibles casos de vulneracions i actituds racistes i/o islamòfobes en els àmbits d’administració, sanitat, educació, habitatge, regularització i violència de gènere. També s’ha fet recollida de vulneracions, i s’ha aconseguit produir la permeabilització de discursos entre dones diverses i oferir sortides laborals. En la segona etapa, s’han realitzat una sèrie de videotestimonis, basats en un informe elaborat per una investigadora i col·laboradora de l’entitat sobre la història de les lluites de les dones migrants a Catalunya, que incorpora les històries d’activisme de les dones migrants i racialitzades a Catalunya durant els darrers 30 anys. 

OBJECTIUS DEL PROJECTE

L’objectiu d’aquest projecte és el de denunciar i generar alternatives a la construcció colonial, racista i islamòfoba de la de les el jovent migrant, racialitzat i/o llegit com a musulmà, molt especialment, vers les dones i feminitats no binàries i tenint en compte la construcció patriarcal i racista vers la masculinitat migrant, racialitzada i/o musulmana; a través d’una esmena al discurs generalitzat pels mitjans de comunicació, en un context d’auge dels discursos d’odi i l’extrema dreta.

De la mateixa manera, es pretén incorporar la mirada d’observadores de la ciutat, tot incloent les notícies que les afecten, així com fer un diagnosi participatiu de les principals problemàtiques i vulneracions al respecte  el jovent migrant,  racialitzat i/o llegit com a musulmà, posant un especial focus a dones i/o feminitats no binàries als mitjans de comunicació sobre les quals es vol implementar canvis i elaborar propostes de canvi per als mitjans de comunicació.

ACCIONS A COORDINAR PEL CANDIDAT O CANDIDATA ESCOLLIT/DA

La persona seleccionada donarà suport en algunes de les accions del projecte i treballarà en coordinació amb l’equip de l’Institut de les Desigualtats. Algunes de les accions previstes que el candidat o candidata haurà de realitzar són:

  • Coordinació de la formació d’escriptura periodística a les observadores de la ciutat de Terrassa: Es preveu la realització d’una formació a joves migrants en col·laboració amb l’àmbit acadèmic/universitari per la redacció de textos en format periodístic. La persona seleccionada donarà suport en la cerca d’alumnes (preferiblement dones joves migrants) i la coordinació de la formació.
  • Suport en la construcció d’una xarxa d’observadores de la ciutat: En el marc de la present proposta, es preveu la conformació d’un grup de professionals dels mitjans de comunicació i voluntàries, racialitzades, migrants i/o musulmanes, per tal de generar aliances entre elles i afavorir la seva col·laboració i suport mutu. La persona seleccionada donarà suport en la conformació d’aquest grup, així com en la dinamització del mateix.
  • Suport en la generació d’una xarxa de mitjans de comunicació per a la construcció d’un contra-discurs: La persona seleccionada donarà suport en la creació de sinèrgies entre mitjans de comunicació i/o agències de comunicació per tal de crear una prova pilot per a la conformació d’un mitjà local anti-racista.
  • Dinamització dels debats, reunions i sessions d’intercanvi en el marc de l’execució del projecte
  • Suport en els processos de diagnosi i elaboració d’informes en el marc del projecte
  • Suport en el seguiment i avaluació del projecte

 

III. RESULTATS ESPERATS 

A través de les accions descrites anteriorment, es pretén: 

  • Que almenys dos mitjans de comunicació locals de premsa escrita donin espai a relats de les joves racialitzades, migrants i/o musulmanes a través de la publicació de deu articles articles a la premsa digital o escrita fets per elles. 
  • Que s’identifiqui les principals problemàtiques que afecten al jovent racialitzat, migrant i/o llegit com a musulmà, posant un especial focus en les construccions patriarcals dels relats, amb l’elaboració d’un Pla consensuat de la xarxa d’observadores de municipis
  • Generar un acord comú per tal d’implementar canvis als mitjans de comunicació a partir del diagnosi generat amb la xarxa d’observadores, tot buscant la implicació dels mitjans de comunicació. 

PERFIL DEL/LA CANDIDAT/A I FUNCIONS

Cerquem a una persona amb perfil de comunicació, periodisme, sociologia, antropologia i/o amb experiència en la coordinació i seguiment de projectes, especialment amb els col·lectius de persones racialitzades i/o migrants.

Es prioritzaran perfils de dones racialitzades i/o llegides com a musulmanes.

Requisits:

  1. Persona amb experiència demostrable en el sector de la comunicació especialitzat en l’àmbit social. 
  2. Coneixement del món àrab o africà, i dels fenòmens migratoris.   Coneixement demostrable de la regió MENA i Àfrica. 
  3. Català o castellà, parlat i escrit.
  4. Experiència en la coordinació de projectes i en la dinamització de tallers i/o equips.
  5. Experiència associativa i/o en moviments socials que demostrin coneixement sobre la realitat del racisme a Catalunya.

 

Es valorarà positivament:

  1. Coneixement d’àrab (particularment darija), amazigh, francès, anglès i/o qualsevol idioma parlat a l’Àfrica Occidental com el wòlof. 
  2. Formació en antiracisme.
  3. Estar graduat en Periodisme/Ciències de la informació, Comunicació Audiovisual, Ciències Polítiques, Sociologia, Educació Social, Treball Social i Antropologia.

Descripció del servei:

La persona a càrrec de l’execució i seguiment del projecte serà l’encarregat/da de:

  1. Assegurar l’execució de les accions previstes d’acord amb els termes i calendaritzacions establertes conjuntament amb la resta de l’equip de l’Institut de les Desigualtats. Coordinar i dinamitzar les accions de mòduls formatius, la publicació dels textos als mitjans locals, la creació de la xarxa d’observadores, la realització dels processos de diagnosi, l’organització de debats i la generació de xarxes, sempre amb el suport i de manera consensuada amb l’equip de l’Institut de les Desigualtats.
  2. Dur a terme el seguiment tècnic de les accions, presentant els informes de seguiment i finals segons els terminis establerts conjuntament amb l’equip i supervisores de l’Institut.
  3. Vetllar per l’acompliment de totes les accions detallades en la proposta amb el màxim respecte envers les diferents realitats dels col·lectius que hi participen.
  4. Assegurar un correcte seguiment, justificació i avaluació del projecte.

CALENDARITZACIÓ DEL PROCÉS I LES TASQUES A DESENVOLUPAR

Data límit per a la recepció de candidatures: 20 d'agost del 2024

Data límit per a la contractació de la persona coordinadora: 15 de setembre 2024

Inici de les accions: 16 de setembre 2024

Data límit per a la finalització de les accions: 31 de desembre de 2024

PRESSUPOST

El pressupost disponible per a aquesta acció és d’un total de 9.851,22€, impostos inclosos

Possibilitat de contractació en el cas que sigui necessari.

CANDIDATURES

Persones interessades envieu el vostre CV, carta de motivació, proposta senzilla de pla de treball (com es pretén executar aquestes activitats) i treballs previs (si s’escau) a seleccio.institutdesigualtats@gmail.com, amb el concepte “Coordinació Violència Mediàtica”.

Data límit per a la recepció de candidatures: 20 Agost de 2024

Sou
El pressupost disponible per a aquesta acció és d’un total de 9.851,22€, impostos inclosos