Nou voluntariat internacional 2025

Nou voluntariat internacional 2025

Obrim places per participar al nostre Programa de Coneixement de la Realitat (PCR) arreu del món.

L’Associació Internacional d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) som una associació sense ànim de lucre dedicada a la cooperació, incidència i sensibilització per la Justícia Global, a casa nostra i a tot el món. Al llarg de tres dècades, ESF hem pres consciència del veritable valor de les seves accions com actiu per als processos que estan en marxa per assegurar els drets humans, des d’una perspectiva internacionalista i al servei de les classes populars per construir una societat mundial justa i solidària.

Els principals eixos d’incidència d’ESF són el dret als serveis d’aigua i sanejament, i a l’energia, i les diferents àrees que es vinculen com la pobresa energètica, l’extractivisme, la sobirania alimentària, l’hàbitat o l’emergència climàtica. ESF defensem la necessitat d’un canvi de model hídric i energètic que sigui respectuós amb el medi ambient i els drets humans i la necessitat de caminar cap a l’accés universal dels serveis bàsics, defensant-ne la gestió pública. Les relacions amb altres entitats, tant del Nord com del Sud Global, es basen en el respecte i la igualtat, per aconseguir un aprenentatge recíproc i una transmissió de coneixement multilateral.

A través del Programa de Coneixement de la Realitat (PCR), ESF ofereix oportunitats de voluntariat internacional per a persones amb una forta vocació social i amb formació tècnica i/o social.

Enguany, ESF convoca places per a participar en el PCR 2025 en diversos països d’Amèrica Llatina i Àfrica, amb la finalitat de fomentar l’intercanvi de coneixement i aportar a les organitzacions locals en la defensa de drets socials i el desenvolupament sostenible. Les entitats col·laboradores són:

- Moçambic: UNAC (Uniao Nacional de Camponeses) i ABIODES
- Colòmbia: Penca de Sábila
- Brasil: MAB (Movimento dos Atingidos por Barragens)
- Paraguai: Conamuri i Camsat
- El Salvador: ACUA (Acción Comunitaria para el Uso del Agua)

Objectiu del PCR

El Programa de Coneixement de la Realitat (PCR) té com a objectiu la formació i capacitació de persones voluntàries en contextos de cooperació internacional. El PCR busca generar processos de coneixement mutu i suport en la feina que aquestes organitzacions desenvolupen, enfocant-se en temes de drets humans, accés als recursos naturals, sobirania territorial, gestió d’aigua i sanejament, així com el desenvolupament comunitari i la defensa del territori. Els voluntaris i voluntàries realitzaran activitats de suport a les organitzacions locals, col·laborant en diferents projectes socials i tècnics.

A més, el voluntariat tindrà un paper clau en donar visibilitat als projectes d’Enginyeria Sense Fronteres des de la seva experiència com a PCR, contribuint així a motivar futures persones voluntàries. A més, en coordinació amb l’equip de comunicació a la seu central, col·laborarà en la creació de continguts per a la web i les xarxes socials de l’entitat, ajudant a difondre la realitat dels territoris on treballem i fomentant la sensibilització sobre les problemàtiques que afronten les comunitats amb les quals col·laborem.

Perfils de Voluntariat

Es convoquen dos tipus de perfils per als PCRs 2025:

a) Perfil tècnic

Persones amb formació tècnica en àrees com enginyeria ambiental, enginyeria sanitària, agroecologia, energies renovables i solucions basades en la naturalesa, dret humà a l’aigua, o altres disciplines relacionades amb la gestió del medi ambient i l’aigua.
Suport tècnic en les accions de camp de les organitzacions locals.
Aportació en l’elaboració de materials tècnics, informes i estratègies de millora per als projectes en curs.

b) Perfil social

Persones amb formació i experiència en àrees socials, comunicació, dinamització de grups, activisme social i drets humans.
Suport a les campanyes de sensibilització i les estratègies de comunicació, amb tasques de difusió a través de xarxes socials, gestió de campanyes i enfortiment de les organitzacions locals.
Assistència en l’organització d’esdeveniments, tallers i activitats comunitàries, i en la creació de materials informatius per a la sensibilització de la població local i internacional.

Requisits:

No es requereix formació ni experiència específica, tot i que es valorarà molt positivament la predisposició de continuar formant part de l’entitat una vegada acabada l’estada a terreny, així com els coneixements i experiència en:

- Haver participat en activitats de voluntariat o en entitats socials.
- Experiència prèvia en la dinamització d’activitats o en projectes relacionats amb els drets humans, l’aigua, la sobirania alimentària, el medi ambient o la cooperació internacional.
- Capacitat de treballar en equip, amb sensibilitat cultural i respecte pels processos comunitaris locals.

Condicions

Suport econòmic: ESF podrà donar suport a la cerca de beques o qualsevol altre tipus d’ajuda econòmica destinada a cobrir parcial o totalment les despeses de mobilitat i estada, d’acord amb els criteris ètics de l’organització. Tot i així, ESF no podrà cobrir amb fons propis les despeses de mobilitat i estada del voluntariat. Es valorarà molt positivament formar part de la UPC per tal de poder accedir a les beques del CCD.

Formació prèvia: Els voluntaris rebran una formació prèvia obligatòria abans de la seva partida, amb sessions informatives sobre el context local, la seguretat, i les accions de cooperació. La persona voluntària es vincularà a l’organització i al projecte des del dia de la seva selecció, participant en les reunions i en el pla de formació previ a l’estada en terreny i durant, com a mínim, 1 any després de tornar.

Informes i comunicació: Totes les persones voluntàries hauran de redactar informes periòdics sobre les activitats realitzades i compartir la seva experiència a través de canals de comunicació de l’entitat (web, xarxes socials).

Les persones interessades poden enviar el seu CV i carta de motivació a dinamitzacio@esf-cat.org fins al 30/3/2025.