Convocatòria de consultoria per fer l'avaluació externa d'un projecte d'educació per al desenvolupament
Convocatòria Avaluació Projecte "Cos-Territories: experiències col·lectives entre feminismes de suds i nords"
Títol del projecte: Cos-Territories: experiències col·lectives entre feminismes de suds i nords:
Cobertura geográfica: Catalunya
Execució del projecte 01 de març de 2023 – 29 de febrer de 2024
Període execució de l'avaluació: maig-juny 2024
Pressupost del projecte: 99.993,00 €
Pressupost de l’avaluació: 4000 € (amb IVA inclòs)
Responsable de gestió de l’avaluació: Asociación por la Paz y los Derechos Humanos Taula per Mèxic (Entitat solicitant); Mujeres Pa Lante (Entitat agrupada)
Entidad financiadora: Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
Justificació
L'organització Associació per la Pau i els Drets Humans Taula per Mèxic i l'organització Mujeres Pa Lante demanen l'avaluació externa del projecte: Cos-Territories: experiències col·lectives entre feminismes de suds i nords (Cos Territories), finançat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
Ambdues organitzacions proposen una avaluació externa com a exercici de transparència i rendició de comptes en resposta a la confiança d'organitzacions sòcies, la institució finançadora i, sobretot, per respondre a la inquietud d'ambdues organitzacions d'incorporar aprenentatges i experiències a la feina de construcció de pau, promoció i defensa de drets humans. Aquest document exposa els termes de referència (TdR) corresponents per fer-ho.
Propòsit de l’avaluació
El projecte ha donat pas a un seguit de processos socials que han anat més enllà del període d'execució del projecte, i han donat pas a la formació de noves xarxes i propostes d'espais de reflexió i cura en clau en clau ecofeminista. Així dons el propòsit de l'avaluació del projecte és analitzar aquests processos socials generats a partir del projecte per saber com donar-los continuïtat en el futur.
És busca identificar les àrees de millora i les fortaleses del projecte, per l'optimització de processos i l'aplicació de lliçons apreses per maximitzar el seu impacte i sostenibilitat a llarg termini. Per això, es pretén avaluar la participació i sostenibilitat del projecte en el context en el qual es desenvolupa i en les beneficiaries involucrades.
Aquesta avaluació també té com a objectiu proporcionar recomanacions específiques perlliçons apreses i bones pràctiques que puguin ser aplicades en projectes similars o en futures fases del projecte actual.
L’avaluació ha de realitzar-se necessàriament contemplant l’enfocament de drets humans i gènere com a eix transversal, els termes de referència, així com també i molt especialment respondre al propòsit d’utilitat de l’avaluació de generar propostes i recomanacions d’acord amb el context, el procés i condicions d’execució per a la millora i aprenentatge de cara a la seva incorporació en futures intervencions i projectes.
Perfil de l’entitat, persona o empresa avaluadora
La persona o persones que realitzin l’avaluació externa comptaran amb una experiència contrastada en tasques d’avaluació, i en especial en les temàtiques tant interseccionals com aquelles sectorials del projecte (formació en drets humans, perspectiva de gènere, recerca, participació social, etc.).
Per tal de mantenir el principi d’independència de l’avaluació, les persones avaluadores externes que formin part de l’avaluació en cap cas estaran vinculades a les organitzacions que han participat en el disseny i en l’execució del projecte avaluat.
Requisits imprescindibles:
Experiència demostrable en la realització d’avaluacions en matèria de projectes d’educació per al desenvolupament, perspectiva de gènere i DH, així com coneixement de la seva normativa.
Formació professional en seguiment i avaluació projectes i programes.
Coneixements bàsics sobre les temàtiques del projecte .
Es valorarà:
Coneixements i experiència en gènere i desenvolupament i enfocament de drets humans.
Experiència en gestió de projectes de sensibilització
Experiència de treball amb organitzacions de drets humans i feminismes interseccionals
Altres experiències sectorials en l’àmbit de l’anàlisi i l’avaluació de projectes
Productes esperats
Resum executiu (no més que 2 pagines)
Introducció (Objectius de l’avaluació, descripció del projecte, metodologia i tècniques; condicionants i limitacions)
Actuacions avaluades i context (Context; plantejament inicial; evolució)
Anàlisi i avaluació del projecte: disseny, procés i resultats (execució i capacitat reactiva; impacte; sostenibilitat; pertinència; etc)
Conclusions, recomanacions i eines de sistematització d'aprenentatges per a la millora i aprofitament en futures intervencions
Annexos (termes de referència; resum de les activitats realitzades; inventari de les fonts consultades; sistematització de la informació recollida...)
Procés de selecció de l'avaluador/a o equip d'avaluació i expectatives per a la proposta d'avaluació
Les propostes tècniques cal que incloguin :
Una proposta sobre la metodologia i el pla de treball que assumeixi els Termes de Referència aqui expressat i el seu ajustament a limitacions (màx.10 pàgines).
Un pressupost desglossat
Un cronograma operatiu on es diferenciaran cadascuna de les fases i tasques (així com les possibles sub-fases si s’escau), emmarcades en el període definit en aquests Termes de Referència.
El currículum de la persona, persones i/o l’entitat o empresa avaluadora externa que realitzarà l'avaluació en cas de ser seleccionada/es (màxim 3 fulls).
Totes les ofertes seran avaluades en funció dels següents criteris:
Trajectòria i experiència de la persona o equip de treball: 50%
Qualitat i valor tècnic de l’oferta: 50%
Un cop seleccionada l’entitat i/o persones que realitzaran els serveis externs per a l’avaluació, es signarà un contracte entre la part contractada i la part contractant (Taula per Mèxic i de Mujeres Pa Lante).
Els i les sol·licitants presentaran les propostes acompanyades amb la documentació a dalt esmentada. Hauran de fer-la arribar al correu electrònic: sensibilitzacio@taulapermexic.org amb REF. Proposta Avaluació Projecte Cos-Territories (i entre parèntesis cal indicar el nom de la persona, entitat o empresa avaluadora)
Les propostes es podran lliurar fins a 10 dies hàbils posteriors a l’endemà de la convocatòria oberta a xarxes i/o web de la contractació externa
Qualsevol oferta presentada fora de termini quedarà fora del procés de selecció automàticament. Un cop tancat el termini, s’estudiaran totes les propostes presentades i es contactarà amb l’entitat avaluadora seleccionada.