Formació: eines de protecció per a activistes en drets humans

Formació: eines de protecció per a activistes en drets humans

SESSIÓ FORMATIVA. Activitat destinada a membres d'entitats i organitzacions de l’àmbit social i de drets humans.

La sessió formativa “Eines de protecció integral per a activistes i defensors/es en drets humans” té l’objectiu d’oferir mecanismes de protecció per tal que les persones assistents les incorporin al seu treball o activisme diari.

També busca que aquestes eines siguin útils per a fer aliances fortes entre les organitzacions, ampliant l’abast de protecció de les pròpies entitats i de les seves xarxes de suport. En definitiva, busca enfortir el teixit social i la seva capacitat de protecció.

La sessió corre a càrrec de PBI Catalunya (Brigades Internacionals de Pau) i inclou els continguts següents:

– Comprensió del concepte de protecció integral
– Presentació de la “Taula de protecció integral”
Eines de valoració del nivell de risc
Eines d’avaluació sobre el control de la protecció (capacitats i vulnerabilitats)
– Estratègies de prevenció i de protecció

Què és la protecció integral?

El concepte de protecció integral neix arran de les experiències i reflexions dels mateixos defensors/es en drets humans, que van veure la necessitat de repensar la seva seguretat i protecció d’una forma molt més efectiva i completa.

Sovint, quan es parla de protecció, només es té en compte la protecció física. Però va molt més enllà. Vol incloure també la protecció psicosocial, individual, familiar i col·lectiva. A més, té present la perspectiva interseccional i la realitat del context en què es treballa.

Pel que fa a la protecció psicosocial, fa referència, d’una banda, a si l’entorn de treball és estressant o desgastant. Aquest desgast pot tenir repercussions en la salut dels activistes o defensors/es de drets humans i també en els col·lectius amb què treballen. De l’altra, es refereix a la resistència cap als agents discriminadors o agressors, que tenen l’objectiu de desmobilitzar, trencar el teixit social, atacar emocionalment els i les activistes, així com atacar la confiança en el col·lectiu a què pertanyen. És a dir, es tracta d’una estratègia per a afeblir la defensa dels drets humans.

La sessió amb PBI Catalunya està pensada, doncs, per a oferir elements que permetin combatre aquests atacs i promoure una major protecció dels defensors/es de drets humans.

La formació tindrà lloc el 29 de juny a la tarda, entre les 15.30 i les 20 h, al Centre Cívic la Sedeta – Carrer Sicília, 321.

Si vols participar-hi, escriu-nos a inscripcions.crdh@bcn.cat i et direm quins passos has de seguir per a apuntar-t’hi. La formació s’impartirà en castellà.