Curs de feminismes decolonials
El curs de feminismes decolonials ‘Connectant els feminismes del sud de la Mediterrània i d’Abya Yala’ comptarà amb ponents d’Argentina, Colòmbia, Palestina i el Líban i tindrà lloc a Barcelona l’1 i 2 d’octubre.
L’1 i 2 d’octubre a l’SCI parlarem de feminismes anticolonials, decolonials i antiracistes, de lluites que fan aportacions imprescindibles per descentrar o desconstruir l’eurocentrisme del feminisme local i per donar-li una perspectiva global que no reprodueixi les lògiques hegemòniques i de desigualtats nord-sud.
Amb aquest objectiu, en aquest curs s’abordaran les diferents perspectives, experiències, apostes estratègiques i propostes dels feminismes que venen des del sud de la mediterrània i des d’Abya Yala. Parlarem de la defensa del territori a Colòmbia amb l’organització Corporación Ensayos; de la lluita pel dret a l’avortament a Argentina amb Marea Verde Barcelona; de la decolonització de la solidaritat amb les dones palestines amb Nour Torello, investigadora especialitzada en els feminismes a l’Orient Mitjà; i del feminisme decolonial al Líban amb Yara El Harake, activista libanesa i defensora de drets humans.
Pots obtenir un certificat propi de l’SCI amb l’assistència al 80% del curs (3 sessions). El curs es realitzarà a Barcelona, a la seu de l’SCI (Carrer del Carme, 95) , els dies 1 i 2 d’octubre de 17 a 20:45 h.
Informació pràctica
Dates: dimarts 1 i dimecres 2 d’octubre.
Lloc: La Vaqueria de l’SCI (Carrer del Carme, 95, baixos 2a, 08001, Bcn).
Horari: de 17 a 20:45 h.
Preu: Gratuït per a sòcies. Per a no sòcies 10€ retornables*
* Inscripcions a través d’aquest formulari i pagament a través d’aquesta pàgina. Es retornarà l’import complet del curs amb l’assistència al 80% de les sessions (3 sessions). Gratuït per sòcies. Si vols venir només a una sessió has de fer un pagament de 3€ aquí que se’t retornaran amb l’assistència a la sessió.
** Per obtenir el certificat propi de l’SCI cal assistir a un 80% de les sessions.
Idiomes: castellà i català
PROGRAMA
Dimarts 1 d’octubre
17:00 – 18:45 h
Feminismes i defensa del territori a Colòmbia
Amb l’organització Corporación Ensayos, organització feminista situada al nord del Cauca.
Sessió en castellà
19:00 – 20:45 h
La Marea Verda i la lluita pel dret a l’avortament a Argentina
Amb Marea Verde Barcelona, un col·lectiu que sorgeix en suport a la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament Legal Segur i Gratuït a Argentina. Actualment acompanya també les dones i persones amb capacitat de gestar de tot el món que lluiten per aquesta causa als seus respectius països. El seu compromís també implica evidenciar i repudiar el racisme, la xenofòbia, la transfòbia, els femicidis i qualsevol forma d’opressió que sigui emparada per la justícia patriarcal.
Sessió en castellà
Dimecres 2 d’octubre
17:00 – 18:45 h
Mapejant resistències: feminisme decolonial al Líban
La sessió pretén facilitar una comprensió profunda i col·laborativa del feminisme decolonial al Líban, explorant narratives locals, moviments feministes i resistències enfront de les influències colonials i neocolonials. A més, encoratjarà les participants a qüestionar les narratives feministes predominants i a considerar com es poden decolonizar aquestes idees a través de la pràctica.
Amb Yara El Harake, activista feminista libanesa compromesa amb la defensa dels drets de les dones i la justícia social. Amb una formació en estudis internacionals de pau, conflicte i desenvolupament amb un enfocament en el gènere i drets humans, Yara ha treballat extensament en projectes d’apoderament i defensa dels drets de les persones refugiades i migrants al Líban. El seu treball se centra en abordar les interseccions de gènere, política i migració, promovent una perspectiva decolonial que desafia les narratives eurocèntriques i ressalta les veus de les dones en contextos de resistència local.
Sessió en castellà
19:00 – 20:45 h
Decolonitzant la solidaritat amb les dones de Palestina
Amb Nour Torello, de mare palestina originària de Haifa, Palestina del 48. A Palestina treballa com a tècnica de comunicació i d’incidència en algunes organitzacions de base i col·lectius feministes en la lluita per la llibertat i contra el colonialisme israelià. Especialitzada en els feminismes a l’Orient Mitjà, avui investiga com desarticular lògiques que articulen discursos d’apoderament creats en contextos euro-centrats i dirigits a “apoderar” dones del sud global seguint lògiques orientalistes i colonials.
Sessió en català