Cicle de Tallers "El discurs i l'odi"
El cicle de tallers “El discurs i l’odi” és una proposta formativa gratuïta per aprendre a analitzar discursos d'odi i et donarà eienes per poder-los rebatre.
El cicle de tallers “El discurs i l’odi” és una proposta formativa gratuïta que es durà a terme en cinc sessions online els dies 13, 15, 20, 22 i 27 de juny, a partir de les 16.00h de la tarda. Els tallers estan organitzats per l’associació Reds i seran impartits pel “Centre of Discourse Studies”.
L’objectiu d’aquest cicle de tallers és examinar com es reprodueixen els discursos d’odi, en particular els discursos racistes, masclistes i anti-LGBTQIA+ en la política, en els Mitjans de comunicació i a les xarxes socials a l’Estat Espanyol. A la vegada, també es debatrà com, des dels moviments socials, es creen contra-narratives i resistència per combatre aquests discursos d’odi. El cicle de tallers és de caràcter pràctic amb l’objectiu que els assistents, al final del curs, puguin crear missatges que contrarestin el racisme, el sexisme i la homofòbia i els puguin reproduir en els seus espais de treball, amb la família, amb amics, a les xarxes socials, etc.
A la primera sessió comptarem amb Teun Van Dijk, pioner i fundador de l’Anàlisis Crític del Discurs (ACD) i fundador del Centre d’Estudis del Discurs de Barcelona. A partir de l’ACD es donaran eines per entendre com funcionen els dispositius discursius que condueixen a ideologies racistes, xenòfobes, masclistes, classistes o qualsevol ideologia que promogui la discriminació per raons de gènere, color de pell, edat, ètnia, origen, religió, pensament o orientació sexual.
Las altres sessions estaran a càrrec de Lucía de la Presa, coordinadora del Centre of Discourse Studies i Cèsar Rojo, investigador en Anàlisis del Discurs i Doctorat en comunicació lingüística i Mediació Multilingüe per la Universitat Pompeu Fabra.
Les sessions tractaran:
Dilluns 13 de juny – de 16:00h a 17:30h – “Lliçó Inaugural a carrer del professor Teun Van Dijk”. Introducció general al discurs de l’odi, com es construeix i reprodueix l’odi racial de gènere, religió, etc. a través de les pràctiques discursives.
Dimecres 15 de juny – de 16:00 a 18:00h – “Discurs i racisme/ Discurs antiracista”
Dilluns 20 de juny – de 16:00 a 18:00h - “Discurs anti-LGBTIQIA+/ Discurs de resistència contra la LGBTIfobia”
Dimecres 22 de juny – de 16:00 a 18:00h - “Discurs, masclisme i misogínia/Discurs feminista”
Dilluns 27 de juny – de 16:00 a 18:30 – “Taller pràctic final” - En aquesta última sessió reunirem les eines de les sessions prèvies per fer propostes de denúncia del discurs d’odi i crear contra-narratives
Totes les sessions començaran a les 16:00h (hora Estat Espanyol) i seran a través de ZOOM. La primera sessió és obligatòria. Les altres quatre sessions són opcionals i us podeu inscriure a cada sessió de manera independent o a totes. Per participar al taller pràctic final hauràs d’haver participat a la primera sessió i a una altra, com a mínim.
** Es lliurarà un diploma de participació per als qui hagin assistit a totes les sessions.
Inscripcions AQUÍ