XIV Curs de Drets Socials 2022

Cartell del Curs de Drets Socials 2022 organitzat per l'Obseravtori DESC

XIV Curs de Drets Socials 2022

“Conflictes, especulació i defensa del territori” és el títol del programa d’onze sessions que tractaran sobre la necessitat de defensar el territori en un context d'emergència climàtica, i de crisi social i econòmica

L’Observatori DESC obre les inscripcions a la 14a edició del Curs de Drets Socials, un programa de formació que se celebra anualment i que tracta aspectes en profunditat de la defensa dels DESCA. Si l’any passat el curs es va centrar en la defensa dels drets humans en temps de crisi, enguany pren protagonisme el territori com a bé comú que cal defensar davant les dinàmiques privatitzadores i a favor dels drets a la vida i de la natura. S'adreça a aquelles persones interessades en la defensa dels drets humans, del territori, a activistes, estudiants i professionals. Per a advocats i juristes, hi ha la possibilitat d'inscriure's només al darrer bloc, centrat en estratègies jurídiques.

El curs constarà d’un total d’onze sessions -combinant format en línia i presencial-, organitzades en tres blocs, que començaran el 4 d’octubre fins el 10 de novembre cada dimarts i dijous de 18:30h a 20h. El preu del curs és de 80€, amb una tarifa reduïda de 40€ per a estudiants i persones en situació d’atur. Les places són limitades i la data límit per a les inscripcions és el divendres 9 de setembre a les 23:45h. Les formacions es faran en castellà per facilitar la participació de persones del Sud Global; també es gravaran i es penjaran al moodle juntament amb els materials del curs perquè totes les persones participants hi pugin accedir.

Les inscripcions s’han de fer a través d’aquest enllaç. En cas de tenir dubtes podeu contactar a través del correu formacio@observatoridesc.org. Properament anunciarem les ponents de cada sessió. El programa (provisional) és el següent:

Programa

4 d’octubre - INAUGURACIÓ I INTRODUCCIÓ. Dret internacional vs. acaparament

Bloc 1: Pugna per la gestió del territori 

  • Comunitats vs. transició energètica. 6 d’octubre
  • Infraestructures vs. progrés. 11 d’octubre
  • Next generation vs. transparència. 13 d’octubre
  • Indústria agroalimentària vs. privació de drets . 18 d’octubre 

 

Bloc 2: Resistències i organització col·lectiva per a la defensa del territori com a bé comú

  • Organització col·lectiva vs. depredació. 20 d’octubre
  • Especulació vs. dret a l’habitatge. 25 d’octubre
  • Subordinació camp vs. extractivisme ciutat. 27 d’octubre

 

Bloc 3: Eines jurídiques de defensa del territori

  • Drets de la natura vs. dret humà al medi ambient. 3 de novembre
  • Estratègies regulatòries vs. poder corporatiu. 8 de novembre
  • Litigi estratègic vs. impunitat i cloenda. 10 de novembre

 

Aquesta formació es fa amb el suport de l’Agència Catalana per la Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.