Tallers d’activisme per la pau. Eines individuals i col·lectives per l’acció noviolenta

Tallers d’activisme per la pau. Eines individuals i col·lectives per l’acció noviolenta

Tallers d’activisme per la pau. Eines individuals i col·lectives per l’acció noviolenta

Des de la Fundació Autònoma Solidària i l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, identifiquem la universitat com un espai clau de sensibilització i mobilització. A través del cicle de tallers en educació per la pau i en el conflicte:  “Activisme per la pau. Eines individuals i col·lectives per l’acció noviolenta”, es pretén enfortir les capacitats dels i les joves per a esdevenir constructores de pau, tant a  nivell d’habilitats personals de relació i convivència, com d’anàlisi de  conflictes i situacions complexes, així com d’acció política i social.

De la mateixa manera que es planifiquen els conflictes armats i les estratègies de guerres, existeixen moltes eines per a la pau i l’acció noviolenta. En aquest curs aprendrem a identificar les diferents dimensions de la violència i de la pau i a analitzar conflictes socials i internacionals com a punt de partida per a conèixer campanyes i estratègies noviolentes per a construir la pau al món.

Aquesta formació consisteix en un conjunt de tallers participatius dinamitzats per l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, amb el suport de l’àrea de Cooperació i Educació per la Justícia Global de la Fundació Autònoma Solidària. La formació es planteja en forma de 6 sessions de 2.5 hores de durada i, al llarg de les sessions, es combinarà contingut teòric amb dinàmiques pràctiques i treball autònom de l’alumnat, per sensibilitzar i formar a les persones de la comunitat universitària sobre activisme de pau.

Es treballaran campanyes de pau - relacionades amb el finançament d’armes, la despesa militar, l’explotació de recursos naturals, el reclutament de soldats, les persones refugiades i el paper de les dones i la societat civil - relacionades amb conflictes armats de països d’arreu del món (com Colòmbia, Myanmar, Palestina, RD Congo, Ucraïna).

D’aquesta manera, es pretén oferir una mirada crítica i generar espais de reflexió que permetin:

- Fer visibles les situacions de violència al món que fan necessària l’acció per la pau;

- Clarificar els conceptes de pau, conflicte i violència i reflexionar sobre com ens travessen;

- Conèixer les possibles línies de treball a favor de la pau i com aplicar-les en les relacions, a la comunitat universitària, i al món.

Taller dirigit a:

Estudiants de grau i/o màster de qualsevol titulació interessades en qüestions relacionades amb els drets humans, la cooperació, els fenòmens migratoris, els conflictes armats, les desigualtats globals, la convivència, la solidaritat i l’educació.

Dates: 25 d’octubre, 08, 15, 22 i 29 de novembre i 13 de desembre (dimarts).

Horari: de 13:00 a 15:30h.

Crèdits: 1 crèdit ECTS.

Preu: 25 euros.

Avaluació:

Per tal de poder optar al reconeixement acadèmic caldrà acomplir els següents requisits:

  • Assistència al 100% de les activitats programades (o fins a un 80%, degudament justificat).
  • Elaboració d’un treball de reflexió introspectiva.
  • Participació en el disseny i realització d’una actuació pràctica

Programa complert