Taller Mediterrani: construcció de pau i emergència climàtica

Taller Mediterrani: construcció de pau i emergència climàtica

Formació organitzada per la Fundació Autònoma Solidària amb Novact per aprofundir en la interrelació entre els conflictes violents i les injustícies ambientals a la regió euro-mediterrània.

El canvi climàtic és una amenaça a la pau i la seguretat internacional perquè, en combinació amb altres factors polítics, econòmics, socials i ambientals, influeix en el desenvolupament dels conflictes.

Les condicions metorològiques extremes han afectat els conflictes armats en els països. No obstant això, es considera que altres impulsors, com el baix desenvolupament socioeconòmic i Institucions febles, tenen una influència substancialment més gran. S'estima que la intensificació d'aquests fenòmens meteorològics augmentarà els riscos futurs de conflicte.

La regió MENA (Orient Mitjà i Nord d'Àfrica) s'està convertint en un dels punts crítics a nivell climàtic a causa de l'empitjorament de les condicions extremes de calor, sequera, aridesa i mala gestió de l'aigua per part de les administracions i multinacionals. Aquestes condicions climàtiques tenen efectes a l'agricultura de subsistència, que és el sector predominant a la regió. El deteriorament de les condicions econòmiques de les regions rurals forçaran els seus habitants a migrar a zones urbanes, provocant desafiaments per al govern de les ciutats.

Davant d’una conjuntura mundial d’amenaça a la pau i d’emergència climàtica, aquesta formació pretén aprofundir en la interrelació entre els conflictes violents i les injustícies ambientals a la regió euro-mediterrània. A través d’una metodologia participativa i col·laborativa, els taller s’orienten a dotar d’eines la comunitat universitària a la prevenció i la construcció de pau en el seu desenvolupament acadèmic, professional i ciutadà.

Objectius del curs:

  • Adquirir i enfortir eines teòriques i pràctiques per analitzar críticament els reptes relacionats amb la construcció de pau a la regió Euromediterrània.
  • Comprendre amb profunditat les interrelacions entre conflicte ambiental, conflicte sociopolític i desplaçaments forçosos de població des d’una perspectiva de Drets Humans i Justícia Global.

Sessions i temàtiques:

  • Sessió 1: Ecologisme social. Conceptes claus i introducció a la temàtica.
  • Sessió 2: Mediterrani, conflictes i recursos.
  • Sessió 3: Migracions ambientals internes com externes.
  • Sessió 4: Sàhara Occidental i Tunísia.
  • Sessió 5: Síria i Iraq.
  • Sessió 6. Capitalisme verd.
  • Sessió 7: Solidaritat global: activistes climàtics del nord i del sud de la Mediterrània.

Taller dirigit a:

Estudiants universitaris/àries de qualsevol titulació interessats/ades en qüestions relacionades amb els drets humans, la justícia ambiental, la construcció de pau, la prevenció de conflictes, les migracions i la no-violència. El taller està obert a persones activistes, voluntàries i a ciutadania en general interessada a formar-se en les temàtiques del taller.

Dates: Dilluns i dimecres. Dies: 24, 26 d’octubre i 2, 7, 9, 14 i 16 de novembre

Horari: de 15:30h a 17:30h

Lloc: ONLINE

Crèdits: 2 crèdits ECTS.

Preu: 40 euros.