Nous repertoris d'acció política local en la protecció internacional dels Drets Humans

Nous repertoris d'acció política local en la protecció internacional dels Drets Humans

La defensa i la protecció internacional dels Drets Humans són un imperatiu internacional. Després de la segona guerra mundial, la comunitat internacional es va comprometre a defensar la dignitat humana a partir de la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans (DDHH) a tot el món.

Amb aquesta proposta formativa s'abordaran enfocaments nous sobre accions polítiques susceptibles de ser realitzades des dels governs locals en coordinació amb la societat civil organitzada, com un exercici de corresponsabilitat en la protecció internacional de col·lectius i persones que estan lluitant en primera línia per la defensa dels nostres DDHH.

El curs "Nous repertoris d'acció política local en la protecció internacional dels Drets Humans" és una proposta formativa que es durà a terme en quatre sessions online de tres hores. Cada sessió es dividirà en una part més conceptual que subministri elements normatius i teòrics, i una més experiencial que permeti veure amb exemples concrets l'aplicació del que s'ha après.

Els objectius d'aquest curs són reconèixer el marc normatiu internacional dels DDHH i les eines pràctiques d'incidència política per a actuar des dels governs locals i la ciutadania organitzada en la protecció internacional. També crear un espai d'intercanvi i reflexió on visibilitzar i promoure aliances estratègiques i el treball articulat entre governs locals, ciutadania organitzada i persones defensores.

Està dirigit a representants polítics/as i personal tècnic de governs locals, membres d'organitzacions civils que treballen de manera coordinada amb els governs locals en les accions d'incidència a favor de la defensa dels DDHH, i a moviments locals de persones defensores interessades en l'activació de mecanismes d'incidència política des de l'àmbit local al global.

Les sessions tractaran:

- Dijous 17 de març 2022: "Normativa internacional de protecció dels Drets Humans". Una aproximació a l'actual sistema doctrinal internacional dels DDHH, els mecanismes de tutela internacional i les principals resolucions de protecció internacional. Es farà especial èmfasi en el deure de protecció dels Estats i en el dret inalienable de cada persona a defensar els DDHH.

- Dijous 24 de març de 2002: "Incidència política en la protecció internacional dels DDHH des de l'àmbit local". La descentralització en la qual es basen els ens locals és un avantatge per a intervenir, de manera conjunta amb la ciutadania activa del mateix territori, en accions d'incidència política davant dels Estats en els quals es violen els DDHH i/o davant d’organismes responsables de tutelar-los.

- Dijous 31 de març de 2022: "Diplomàcia ciutadana per a la protecció internacional dels DDHH des de l'àmbit local". La denominada “diplomàcia ciutadana” engloba diferents accions d'incidència política encaminades a revertir situacions de vulneració dels drets fonamentals de persones, col·lectius i organitzacions a nivell internacional.

- Dijous 7 d'abril de 2022: “La incidència vista des dels territoris: aplicacions pràctiques”. Taula rodona en la qual es concretaran els elements vists en les tres jornades a partir de les reflexions de persones defensores de DDHH, que són els qui coneixen l'impacte de la violència en les seves vides, i al costat de persones expertes que compartiran accions pràctiques i senzilles per emprendre conjuntament entre titulars d'obligacions, responsabilitats i drets.

En totes les sessions, l'horari serà a les 16:00h (hora Estat Espanyol) i a través de ZOOM. Us podeu inscriure a cada sessió de manera independent o a totes. Es lliurarà un diploma de participació per als qui hagin assistit a les 4 sessions sincròniques.