Electrònica Justa i Sostenible

Electrònica Justa i Sostenible

*Curs impartit en castellà, organitzat per Ingeniería Sin Fronteras amb la col·laboració de SETEM Catalunya.

El Curs d'Introducció “ELECTRÒNICA JUSTA I SOSTENIBLE” neix del treball que ISF duu a terme des de 2012 en electrònica ètica. Al seu voltant s'han executat múltiples activitats de sensibilització i també de formació a diferents regions de l'estat.

El curs vol donar un punt de vista de l'electrònica centrat en els aspectes socials que tracta i que tenen relació directa amb el cicle de vida dels dispositius electrònics. Els impactes socials són generalment oblidats en les formacions tècniques, que se centren més en els conceptes, càlculs i desenvolupament de la matèria. També s'abordaran els impactes ambientals de tot el cicle de vida així com solucions.

En acabar el curs es tindrà coneixement de les alternatives existents i tindrà una visió crítica del sector de l'electrònica.

Objectius:

- Formar sobre l'impacte mediambiental del sector de l'electrònica, tenint en compte altres aspectes més enllà dels purament tècnics, visibilitzant les influències polítiques associades al model de consum.

- Veure la necessitat d'un enfocament global, partint del disseny, on l'enginyeria té un paper fonamental en la recerca de solucions.

- Conèixer les alternatives actuals i les iniciatives que sorgeixen en les diferents etapes del cicle de vida.

- Visibilitzar les desigualtats, principalment socials, entre el nord i el sud globals, derivades de cadascuna de les etapes.

- Visibilitzar la perspectiva de gènere associada al sector de l'electrònica.

- Relacionar l'ús de l'electrònica amb l'estil de vida i veure com influeix en el desenvolupament humà.

A qui va dirigit

El curs està obert a qualsevol persona interessada, tot i que està orientat sobretot a persones vinculades al sector de l'enginyeria i de la cooperació internacional, perquè els i les estudiants de les carreres tècniques tinguin l'oportunitat d'accedir a una formació que complementi a la que reben a les universitats.

Tanmateix, aquest curs no es limita a les carreres específiques d'electrònica o telecomunicacions, ja que la temàtica és molt més transversal i abasta problemàtiques vinculades a molts sectors. Complementarà formació de qualsevol enginyeria de tipus industrial o relacionada amb les TIC, empresarials, periodisme, entre d'altres. 

Metodologia

La metodologia del curs està basada en la investigació i l'acció participativa: l'aprenentatge es fonamenta en la participació i el treball en equip, potenciant la resolució de tasques mitjançant l'aplicació de sistemes de diàleg que possibilitin una generació de coneixement grupal.

D'aquesta manera, es promou l'activitat i l'operativa dinàmica: s'aprèn fent i practicant a partir de la mateixa vivència i necessitats dels i les participants.

Horaris

El curs no té horari. Cada mòdul té associades una o dues activitats amb dates de lliurament concretes. És un curs que es desenvolupa de manera autogestionada, encara que té dues jornades síncrones, una coincidint amb el Mobile Social Congress (no avaluable), que serà cap al 2 de març i l'altra serà 5 o 6 de maig.

La data d'inici és el 25 de febrer i la del tancament el 20 de maig.

Inscripcions aquí

Programa del curs:

  • Módulo 0: Introductorio
  • Módulo 1: Fase 1 “Extracción”
  • Módulo 2: Fase 2 “Fabricación”
  • Módulo 3: Fase 3 “Uso”
  • Módulo 4: Fase 4 “Fin de vida”
  • Módulo 5: Conclusiones