Dolors Fernández: “La Setmana és una eina per construir pau des de la tolerància, el respecte i la cooperació”

Dolors Fernández: “La Setmana és una eina per construir pau des de la tolerància, el respecte i la cooperació”

Publicat el
23 juny
Cultura de pau
Drets humans

Amb motiu de la Setmana per la Pau Arcadi Oliveres que se celebra del 27 al 30 de juny, entrevistem a la nova presidenta de Justícia i pau, Dolors Fernández, entitat impulsora d’aquesta iniciativa. Lafede.cat hi col·labora en diversos actes, especialment l’últim dia a la Plaça del Diàleg, on hi serem presents.

Com sorgeix la idea de fer una Setmana per la Pau Arcadi Oliveres?

Des de la mort de l’Arcadi, moltes entitats teníem al cap que havíem de fer alguna cosa vinculada amb la figura de l’Arcadi per tot el que la seva persona i el seu missatge havia significat per a nosaltres. Però la realitat del tercer sector és que les entitats anem sempre molt carregades de feina, la rutina se’ns menja i això fa difícil engegar noves iniciatives. Des de Justícia i Pau teníem clar que volíem desenvolupar alguna nova iniciativa per no perdre el seu llegat i així ho havíem parlat amb la família, però no acabàvem de decidir-nos. Coses del destí, o de la Ruah, coincidint amb el canvi de directori i amb el suport de la Junta es va començar a desenvolupar aquesta idea que s’ha anat gestant gràcies a les aportacions de moltíssimes persones, entitats i administracions que hi estan col·laborant per fer-la possible.

Qui hi ha al darrere?

Com deia, la idea inicial és de Justícia i Pau, però a l’inici de tot el procés, quan tot just començàvem a dissenyar les accions, tothom amb qui ens reuníem anava fent aportacions. Estem molt agraïdes perquè, des del minut zero, moltes administracions, entitats i empreses ens han mostrat el seu suport. En total, hi ha més d’una quarantena d’ens públics, entitats i empreses que hi col·laboren.

Per què en aquestes dates?

Al principi volíem fer-la a l’abril, amb motiu de l’aniversari de la mort de l’Arcadi, però després de l’onada de contagis de covid-19, per les festes de Nadal, vam preferir fer-ho a l’estiu. També perquè hi ha molts actes al carrer i el temps, per aquestes dates, sol ser més favorable. Esperem que sigui així.

Com recollirà el llegat de l’Arcadi?

La Setmana per la Pau són cinc actes molt diferents entre ells i que van dirigits a públics molt diversos. L’acte inicial, amb la projecció de l’entrevista “El mètode Arcadi”, realitzada per La Directa i Crític, pot ser una bona oportunitat per conèixer més a fons la seva figura. En el segon acte, el Conversatori, es parlarà de molts temes que l’Arcadi sempre tractava en les seves xerrades (polítiques migratòries, drets de les persones més vulnerables, medi ambient, etc.). Al Happening recordarem el discurs de l’Arcadi en referència a les migracions i als drets de les persones migrades. A la tarda, amb La Pau del Cor, posarem en valor el diàleg interreligiós, però també la importància de l’espiritualitat en la construcció de la pau. L’Arcadi era una persona creient i sempre deia que això era part del seu motor. Doncs hem cregut important també que aquest aspecte de la seva persona estigués present. I per últim, a la Plaça del Diàleg és on tornarem a portar el missatge de l’Arcadi al carrer de manera literal. Hi haurà una instal·lació artística a Plaça Universitat que ens permetrà interactuar amb aquests missatges i després un espai de diàleg, en el qual participaran més de 10 entitats, per parlar sobre temes molt relacionats amb la pau com justícia global, fiscalitat justa, desarmament, 0,7%, desigualtats, cultura de pau, respecte pel medi ambient, etc

Quins són els seus objectius i com dona resposta al context actual? Se celebra en plena escalada bèl·lica, coincidint amb la Cimera anti-OTAN, i la guerra d’Ucraïna.

L’objectiu principal és mantenir viu el missatge i llegat de l’Arcadi Oliveres, sobretot en moments com els actuals. En els últims mesos, quantes vegades ens hem preguntat totes “Què ens diria l’Arcadi davant d’aquesta situació?”. Des de Justícia i Pau volem oferir un espai de trobada, obert a la participació de tota la ciutadania, per repensar entre totes i tots, el futur desitjat per a la nostra societat.

Heu organitzat un acte específic amb gent jove: us interessa especialment arribar als joves?, Com creieu que estan encaixant els i les joves la guerra?

L’Arcadi era professor i anava a multitud d’escoles a fer xerrades. En la primera reunió de preparació amb la família, ens van demanar expressament que hi hagués algun tipus d’activitat amb infants o joves perquè per a l’Arcadi eren summament importants.

Per a nosaltres també era molt important donar veu als joves i sobretot a aquells que normalment pateixen una doble invisibilització, sigui per raons de gènere, ètnia, religió, orientació sexual, capacitats… I això serà possible  gràcies a la participació de moltes entitats en aquest acte.

I concretament sobre la guerra, creiem que la majoria de joves estan en contra dels conflictes bèl·lics, però no tenen al seu abast discursos alternatius. Aquest acte és una primera aproximació amb entitats de joves i per a joves amb les que esperem continuar treballant en un futur.

Què més destacaríeu de la Setmana?

Hem parlat de contingut, tanmateix, la Setmana per la Pau ha de destacar, també, per la seva forma. La Setmana per la Pau ha de ser una eina per construir la pau des de pròpia pau, la tolerància, el respecte, la cooperació, sinó no tindrà sentit. Volem fer presents tots aquests valors que ens va aportar l’Arcadi. Per a nosaltres aquest aspecte és molt important.

Com deies, el dia 30 sereu a Plaça Universitat per explicar com es pot ser pacifista al segle XXI, i com contribuir a una cultura de pau ara i aquí: quin format tindrà aquesta activitat? Per a qui està pensada?

Per a tothom que passi per la plaça! Creiem que s’ha fet una feina extraordinària per convertir els principals missatges del llibre “Paraules de vida” (últim llibre de l’Arcadi) i transformar-los en una instal·lació artística composta per sis balances que ens plantegen sis dicotomies sobre la nostra manera d’actuar i de pensar. La gent podrà interactuar amb aquestes balances i després conversar amb diverses persones, d’entitats molt diferents, per aprofundir sobre aquestes temàtiques. I a les 19 h, farem un acte de cloenda que preveu la lectura d’un manifest en contra de la guerra a Ucraïna per part de les entitats de pau de Lafede.cat. I tancarem amb l’actuació musical de la cantautora colombiana i autora de “Para la guerra nada”, Marta Gómez.

Penseu en una segona edició de la Setmana? Alguna de les activitats tindrà continuïtat?

Aquesta és la primera edició i un cop passi, haurem de fer-ne valoració, però la intenció és que hi hagi continuïtat. Algunes activitats potser es mantindran iguals i d’altres evolucionaran, però ho haurem de valorar.