Xile: de la Unitat Popular a l'Estallido. 50 anys del cop d'estat

Xile: de la Unitat Popular a l'Estallido. 50 anys del cop d'estat

Marcia Scantlebury, Gonzalo Oñate i Victòria Hita lideraran la conversa sobre la història de Xile i el seu futur constitucional. El Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes organitza un acte a la seu de Barcelona del Col·legi (Rambla Catalunya 10, principal) el pròxim dimecres 27 de setembre a les 18.00 h. Entrada lliure.

El proper 27 de setembre, el Col·legi de Periodistes de Catalunya acollirà l'acte "Xile: de la Unitat Popular a l’Estallido. 50 anys del cop d’estat". Aquesta trobada reunirà dues generacions de periodistes xilens per reflexionar sobre els moments transcendentals de la història de Xile i el seu procés de canvi constitucional.

L'11 de setembre de 1973 un violent cop d'estat va posar fi a una de les democràcies més estables d'Amèrica Llatina, liderada pel president socialista Salvador Allende. L'agenda reformista d'Allende incloïa la nacionalització de la indústria del coure, la redistribució de terres i el control estatal sobre altres sectors estratègics. Empresaris, polítics conservadors, professionals i alguns gremis van pressionar els militars perquè actuessin. Això va donar lloc a una dictadura de 17 anys sota el comandament del general Augusto Pinochet.

En aquest acte hi participaran Marcia Scantlebury, periodista i impulsora, presidenta del Museu de la Memòria de Santiago de Xile i Gonzalo Oñate, periodista i participant actiu al Plebiscit Constituent. La moderació de la taula estarà a càrrec de Victòria Hita, periodista i membre del Grup de Treball de Periodisme Solidari.

L'acte també es podrà seguir en línia a través del canal de YouTube del Col·legi.