UNESCO Master Class against Racism and Discriminations
Nova edició de la UNESCO Master Class Series against Racism and Discrimination de la mà de Catesco
El proper 10 de desembre Catesco i la UNESCO impulsem conjuntament una nova edició especial de la UNESCO Master Class Series against Racism and Discriminations en el marc del 4t Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions amb la col·laboració de We Are Family Foundation i la Guerrand-Hermès Foundation.
Les Master Class against Racism and Discrimination són una iniciativa promoguda per la UNESCO que tenen per objectiu fomentar la comprensió del racisme a escala global entre les persones joves i, alhora, generar un espai des d’on plantejar accions i polítiques per superar el racisme i les discriminacions que operen a les nostres societats.
En aquesta edició especial, Catesco ha volgut posar en relleu la segregació escolar com una forma sistèmica de racisme i discriminació cap als infants i joves procedents majoritàriament de famílies migrants i amb pocs recursos econòmics. Una discriminació que, més enllà de dificultar el seu èxit escolar, com ja han posat de relleu multitud d’estudis acadèmics, també fomenta enormement la polarització social, generant barreres entre comunitats i deixant marge perquè hi creixin els prejudicis, les desconeixences, els rumors i, en últim terme, l’odi.
Es tracta d’un fenomen que es reprodueix arreu de l’anomenat “primer món”, ja sigui als EUA, al Québec, a Dinamarca, a Bèlgica o a Catalunya, un repte que cal abordar, socialment i políticament, i que posa en escac el pilar “aprendre a conviure”, que l’Informe l’Educació: un tresor amagat a dins (UNESCO, 1996), més conegut com l’Informe Délors, va identificar com a un dels quatre pilars fonamentals de l’educació, que conjuntament amb l’aprendre a ser, l’aprendre a conèixeri l’aprendre a fer.
Però la realitat n’és una altra: els nivells de segregació escolar es mantenen alts arreu del Nord global. “Com aquelles persones que tenen molt més del que necessiten per viure es poden educar a viure conjuntament amb aquelles que no tenen ni les necessitats bàsiques cobertes?”, es preguntava la mateixa UNESCO l’any 2001, a ‘Learning to live together: have we failed?’.
La segona part de l’esdeveniment estarà liderada per la We Are Family Foundation i la Guerrand-Hermès Foundation, abordarà la justícia social des d’una òptica diferent: la curació racial. Una perspectiva que se centra en la construcció de relacions i connexions per ampliar els cercles de compromís necessaris per a superar la jerarquia racial i, així, construir la voluntat política necessària per a un canvi polític significatiu i sostenible (Giacobbe, 2024).
Per tancar l’esdeveniment amb una nota inspiradora, comptarem amb l’actuació del reconegut artista internacional Nile Rodgers. A més a més de la seva trajectòria musical estel·lar, Rodgers és el fundador de la We Are Family Foundation i un activista compromès amb la justícia racial. En definitiva, aquesta edició especial de la UNESCO Master Class against Racism and Discrimination promet ser una espai d’intercanvis i aprenentatge ric i plural, amb veus diverses i perspectives complementàries.
L’acte tindrà lloc el proper 10 de desembre de 9h a 13.30h a la sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (Campus Diagonal Besòs, Edifici A). Hi haurà traducció simultània anglès/català i francès/català. Us hi esperem!