"TRANS-FORMA - Transitant Emocions" - Exposició en format físic i en línia

Exposició digital

"TRANS-FORMA - Transitant Emocions" - Exposició en format físic i en línia

L'exposició pot ser visitada en format virtual a la galeria fotogràfica Mirades. http://mirades.suds.cat/trans-forma/ 

L'exposició en format físic es troba en l'actualitat a la Biblioteca Volpelleres a Sant Cugat del Vallès, fins al pròxim 29 de juny. A partir del 10 de juliol i fins a l'1 d'agost les veïnes de Mataró podran visitar l'exposició a la biblioteca Pompeu Fabra del municipi. A continuació, i fins al pròxim 30 de novembre l'exposició seguirà amb el seu particular periple per les respectives biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de les localitats de Caldetes d'Estrac, Cornellà de Llobregat, Sant Vicenç de Montalt i Villanova i la Geltrú.

Què és ser una dona? Què és ser un home? Està lligat a tenir uns o uns altres genitals, hormones o cromosomes? La nostra societat és majoritàriament binària, només reconeix dos gèneres associats a dos sexes. No obstant això, les teories sobre gènere i sexe no només expliquen el gènere com una construcció social i per tant modificable, sinó que van més enllà i posen en dubte l’alineament amb genitals, cromosomes i hormones concretes. Les persones trans ens posen sobre la taula les incoherències de la categorització binària de l’ésser humà, i ens obliguen a fer una reflexió sobre el sistema imperant i sobre la nostra persona.

En les persones trans la identitat de gènere no coincideix amb el sexe assignat en néixer i per això han decidit fer un trànsit en aquesta dimensió. Algunes s’autoidentifiquen com homes o dones, altres es perceben en un contínuum entre ambdós gèneres, o amb una identitat més enllà del binarisme. En tots els casos, s’enfronten diàriament a múltiples discriminacions i a violacions dels seus drets.

Aquesta exposició mostra el procés de set dones en la seva transició de gènere i la desconstrucció de la identitat imposada, així com les lluites internes que comporta. També, de la nova construcció dels afectes una vegada han decidit realitzar el trànsit, associada en molts casos a sentiments de solitud, a vegades buscada, sovint imposada.

“Ser dona trans és dur, comporta moltes violències i opressions, però les persones que les superem i les denunciem som poderosos motors de canvi cap a una societat millor”, afirma Violet Ferrer, una de les dones fotografiades en aquesta exposició creada per la fotógrafa Ester Pérez Berenguer i produïda per l'ONGD SUDS. 

La presència en els espais públics és una de les lluites més sentides del col·lectiu trans en l'atreviment a ser qui realment són. “En el meu camí de construcció i apoderament, vaig arribar a entendre que soc una dona que aporto molt a la societat, per la diversitat que represento. Sento que la societat va canviant i que anem ocupant espais on abans ni pensàvem que podíem estar”, expressa Carolina Murcia, una de les dones fotografiades.