Què passa amb la cooperació a Nicaragua? 5 anys des de la revolta

Què passa amb la cooperació a Nicaragua? 5 anys des de la revolta

Què passa amb la cooperació a Nicaragua? 5 anys després que esclatessin les revoltes del poble nicaragüenc contra el règim d'Ortega i Murillo, ens trobem en una situació molt complicada pel que fa a la tasca de cooperació. Amb nombroses entitats il·legalitzades i la persecució incessant d'activistes i defensors de drets humans que han estat empresonats o bé han hagut de fugir del país, debatem sobre la dificultat de treballar en un territori en conflicte i el paper dels països del Nord per fer front a la vulneració de drets a països del Sud.

Taula rodona organitzada per DESOS, entitat amb més de 20 anys de projectes de cooperació a zones rurals de Nicaragua, amb la participació de

- Ana Ara, activista de Mujeres de Matagalpa

- Montse Santolino, coordinadora de LaFede

- Amaru Ruiz, nicaragüenc exiliat a Costa Rica i defensor de drets humans

- Albert Figa, tècnic de projectes de Farmamundi.

Casa Amèrica Catalunya acull una jornada organitzada per l'ONG DESOS per fer balanç de la situació a Nicaragua cinc anys després de les revoltes. En concret, abordaran les dificultats que tenen entitats com aquesta per poder desenvolupar els projectes de cooperació, esoecíficament a Nicaragua davant d'un règim autoritari que vulnera drets humans, tanca ONGS i pot intervenir els diners de les entitats. Entre altres coses, la jornada vol incidir en la necessitat de fer un canvi en l'estratègia política de la cooperació a Catalunya, per tal que es pugui treballar des de països fronterers (com Costa Rica en el cas de Nicaragua). 

L'ONG DESOS Opció Solidària treballa en la promoció del dret a l’alimentació i el consum i producció responsables a través d’un desenvolupament social, econòmic i ambiental just i sostenible, mitjançant diverses actuacions que contribueixen a transformar les condicions de vida de les persones tant al Nord, com al Sud. Una de les seves línies d’actuació és la Cooperació Internacional. A Nicaragua, ho fan amb l’objectiu de millorar les condicions de treball, l’apoderament econòmic i la participació efectiva de les dones de San Miguelito, una de les zones rurals del país; també a Costa Rica, on treballen a la frontera amb Nicaragua amb els mateixos objectius i atenent a la població exiliada i desplaçada forçosament a causa del règim d’Ortega i Murillo.

Reserva la teva plaça omplint aquest formulari, ens ajudarà a preparar la trobada de la millor manera. 

Us hi esperem!