Presentació MAPHab: Mobilitzant alternatives per i amb la ciutadania a través del mapatge (International Social Housing Festival Barcelona 2023)

MAP: Mobilitzant alternatives per i amb la ciutadania a través del mapatge. Dimecres 7 de juny, 15:30h. Centre Francesca Bonnemaison (BCN). Organitzat per l'Observatori DESC

Presentació MAPHab: Mobilitzant alternatives per i amb la ciutadania a través del mapatge (International Social Housing Festival Barcelona 2023)

En el marc del Festival Internacional d'Habitatge Social Barcelona 2023 (ISHF) l'Observatori DESC oragnitzem la conferència "MAP:Mobilitzant alternatives per i amb la ciutadania a través del mapatge, on presentarem una nova eina de mapatge dels desnonaments a la ciutat amb informació dels moviments socials

Per poder assistir cal inscriure's al festival seguint aquest enllaç abans del 29 de maig

Durant el Festival Internacional de l'Habitatge Social Social (ISHF) el proper 7 de juny presentarem l'eina MAPHab, mapatge de la lluita per l'habitatge, una eina desenvolupada per l'Observatori DESC en el marc del projecte Critical Mapping in Municipalist Movements en col·laboració amb Labor-K Lab i la Univesitat Tècnica de Berlín. Es tracta d'un lloc web on es visualitzen les dades de desnonaments a la ciutat de Barcelona i que s'alimenta de dues bases de dades: per una banda, aglutina els casos d'ordres judicials de llançament registrades per la PAH de Barcelona des del 2016; per altra, també aglutina les convocatòries de desnonaments que s'han llançat des del canal DesnonamentsBCN on hi participen totes les organitzacions del moviment per l'habitatge a la ciutat.

Sobre el MAPHab

El web MapHab - Mapatge per la lluita per l’habitatge, ha estat creat mitjançant col·laboració de l’Observatori DESC, Critical Mapping in Municipalist Movements, Labor-K Lab i la Univesitat Tècnica de Berlín. Està impulsat per la creença que el cartografia crítica és una eina clau per a l'apoderament, ja que permet democratitzar el coneixement del territori i estableix connexions i aliances. A Barcelona, la tasca de cartografiar els desnonaments pretén oferir una eina per visibilitzar-los i mostrar on es produeixen. Així mateix, es pretén donar informació sobre “qui desnona a Barcelona” per tal de fer més transparent l'estructura de la propietat. De cara al futur, aquesta web pretén esdevenir una plataforma per recollir diferents materials en relació a les lluites per l'habitatge.

De moment, el lloc web allotja dos mapes diferents:

  • Alerta de desnonaments és un mapa de les convocatòries per aturar els desnonaments a Catalunya a partir del 2023. Mostra el lloc, data i hora, així com el nom del propietari (en el cas d'una persona jurídica) i el grup que fa la convocatòria. La informació la proporcionen els activistes que lluiten per un habitatge digne. El mapa pretén donar llum a la problemàtica dels desnonaments arreu de Catalunya i la resistència de base, així com sistematitzar la informació i fomentar la reflexió sobre on es produeixen els desnonaments. Enregistrant la data i l'hora de les convocatòries, és possible rastrejar la seva evolució temporal per tal d'identificar patrons potencialment rellevants. Al seu torn, la sistematització de les dades dels propietaris pretén millorar la comprensió de les relacions entre la geografia i l'estructura de la propietat pel que fa a la problemàtica dels desnonaments. Finalment, mostrar les àrees d'activitat dels diferents grups ens permet visualitzar solapaments i similituds.
  • Casos de desnonaments Barcelona (2016–2022) és un mapa dels casos de desnonaments recolzats pels col·lectius que lluiten pel dret a l'habitatge a Barcelona. S'hi inclouen els expedients de desnonament gestionats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona entre els anys 2016 i 2022. Conté la data, l'adreça i la tinença de l'habitatge, així com el nom del propietari si és una persona jurídica (a partir del 2020). A més, mostra el resultat de cada cas: si va ser suspès als jutjats, aturat a la porta, executat o desconegut. A més, el mapa també recull les convocatòries de diferents grups d'habitatge per bloquejar els desnonaments entre el 2018 i el 2022. S'hi inclou informació sobre el lloc, la data i el nom del col·lectiu que va fer la convocatòria. En aquest cas, però, no hi ha informació sobre la tinença de l'habitatge (lloguer, hipoteca o ocupació), el resultat abans del 2020 i el nom del propietari en el cas de persona jurídica abans del 2022. Només s'especifica el resultat després del 2020 i el nom del propietari només per a l'any 2022. L'objectiu és identificar patrons espacio-temporals a partir de les dades recollides pels col·lectius que lluiten per l'habitatge a Barcelona. Es pretén conscienciar sobre la informació produïda pels mateixos col·lectius, assenyalant tant les potencialitats com els límits de les dades recollides. En fer-ho, aquest mapa pretén mostrar com l'acte de mapejar pot contribuir a la lluita.

Sobre l'International Social Housing Festival

El Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF) és una iniciativa de Housing Europe, la Federació Europea d’Habitatge Públic, Cooperatiu i Social, i dels seus membres i aliats, presents a 25 països i que engloben 25 milions d’habitatges, l’11% del parc d’habitatges de la Unió Europea.

La primera edició de l’ISHF va tenir lloc a Amsterdam el 2017 i va comptar amb la participació d’unes 1.300 persones en un total de 45 esdeveniments durant 2 dies. La segona edició es va organitzar a Lió el 2019 i va comptar amb uns 5.000 participants i 70 esdeveniments durant 4 dies. La tercera edició prevista pel 2021 es va haver d’aplaçar degut a la pandèmia de la covid-19 i finalment va tenir lloc el mes de juny de 2022 a Hèlsinki, on unes 1.000 persones van participar en 80 activitats diferents durant 3 dies.

L’ISHF és una oportunitat única per promoure el debat entre les organitzacions membres de Housing Europe i, sobretot, entre aquestes i els diferents actors involucrats en l’àmbit de l’habitatge: centres de recerca, professionals, autoritats locals, residents i activistes, entre d’altres. També per articular el sector de l’habitatge i fomentar la col·laboració i l’intercanvi tècnic a nivell internacional.