Presentació de la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”
També es presentarà una guia pedagògica que recull algunes situacions de racisme a l'escola i proposa activitats per a fer-hi front i conscienciar l’alumnat.
Si ets part de l’equip docent d’un centre educatiu, d’una Associació de Famílies d’Alumnes, treballes amb infants o joves o simplement tens interès en l’antiracisme, para atenció.
El pròxim 17 de gener presentarem la càpsula de vídeo “Parlem de racisme a les escoles” i la guia pedagògica que la complementa. A la càpsula, cinc joves expliquen les seves vivències com a persones racialitzades amb companys de classe, professorat i altres.
Mencionen algunes situacions de racisme viscudes per part dels companys o del mateix professorat, respostes dels equips docents a l’hora de denunciar comentaris o actituds racistes, o com tot això els afectava.
A més, es parla de conceptes com el racisme institucional, el currículum ocult i altres. També reivindiquen que la manca de professorat racialitzat és encara una realitat, i que això els dificulta tenir referents propers.
Expliquen que és molt important no minimitzar els atacs o comentaris racistes i també que cal que els infants i joves els denunciïn o que ho expliquin al professorat o als progenitors.
La càpsula “Parlem de racisme a les escoles” es complementa amb una guia pedagògica amb activitats relacionades amb el vídeo. Arran de les situacions viscudes pels joves protagonistes de la càpsula, la guia proposa algunes activitats per a reflexionar sobre el racisme i per a mirar de prevenir-lo i erradicar-lo.
A més, inclou una introducció sobre el racisme, la interseccionalitat i altres conceptes. També hi ha un apartat sobre la importància d’incloure la perspectiva antiracista a les aules i molt més.
Acte de presentació
El pròxim 17 de gener, doncs, es presentarà per primera vegada a l’espai Francesca Bonnemaison la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”. Compartim el programa de l’acte:
18.00 h: Benvinguda i presentació del projecte
18.15 h: Explicació sobre el procés creatiu i d’edició – a càrrec de l’Aldemar Matias, responsable de la part audiovisual.
18.25 h: Presentació de la guia pedagògica – Sara Cuentas, tècnica del Centre de Recursos en Drets Humans.
18.45 h: Visualització de la càpsula “Parlem de racisme a les escoles”
19 h: Col·loqui intergeneracional – amb joves participants de la càpsula i professionals de l’educació. Moderació: Irina Samy, tècnica del Centre de Recursos en Drets Humans.
19.45 h: Cloenda
Entrada lliure fins a omplir l’aforament. Amb interpretació en llengua de signes sota demanda prèvia (cal que ho demaneu abans del 10 de gener al correu crdh@bcn.cat).