Jornades Internacionals "Discutint el Nou Pacte Europeu de Migració i Asil"

Jornades Internacionals "Discutint el Nou Pacte Europeu de Migració i Asil"

Els propers 21 i 22 de setembre tindran lloc les jornades “Discutint el nou Pacte Europeu de Migració i Asil” al Centre Cívic Pati Llimona (C/ Regomir, 3, Barcelona), en què analitzarem de manera crítica els reptes del nou Pacte i abordarem algunes propostes per garantir els Drets Humans de les persones migrades i refugiades.

Les jornades, organitzades per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi i el CER Migracions, constaran de sis taules rodones repartides en dos dies en què s’abordaran temes com el recorregut històric de la legislació europea sobre migració fins a arribar a l’actual pacte o l’externalització de fronteres i el control migratori.

Cal inscripció prèvia AQUÍ

Descarrega't el programa

El 23 de setembre de 2020, la Comissió Europea va proposar una sèrie de mesures legislatives per reformar el Sistema Europeu Comú d’Asil (SECA) que formarien el Pacte Europeu de Migració i Asil. Algunes de les propostes ja s’han aprovat i posat en marxa, però d’altres han estat bloquejades en negociacions. Tant el Parlament com el Consell ja han adoptat la seva posició en relació a les diferents mesures proposades per la Comissió (el Parlament ho va fer a l’abril i el Consell al juny), i ara s’han obert les negociacions entre les tres institucions per arribar a un acord sobre el pacte. En aquest procés és clau el paper que pot tenir Espanya, ja que presideix el Consell des de juliol fins al desembre. Ens trobem en un moment decisiu en les negociacions que determinaran si el Pacte protegeix i garanteix els drets de les persones migrades i refugiades o si suposarà greus riscos per a les seves vides.

Durant aquests dos dies es generarà un espai de trobada d’organitzacions socials, entitats defensores del dret d’asil i els drets humans, acadèmics i eurodiputats amb la intenció de fer incidència política per tal d’exigir un Pacte que protegeixi les persones que es veuen obligades a fugir dels seus països.

El dijous 21 de setembre començarem amb un acte d’inauguració i una conferència inaugural i acabarem la sessió amb una taula rodona sobre l’externalització de fronteres i el control migratori. El divendres 22 de setembre començarem amb una taula analitzant el paper de la societat civil front al Pacte i acabarem parlant sobre la irregularitat administrativa i la directiva de retorn.