Jornada "L'educació democràtica i en drets humans per contrarestar el discurs d'odi" | 18 abril de 10h a 17h IEC

Jornada "L'educació democràtica i en drets humans per contrarestar el discurs d'odi" | 18 abril de 10h a 17h IEC

Des del DIPLOCAT i Catesco ens plau convidar-vos a la Jornada "L'educació democràtica i en drets humans per contrarestar el discurs d'odi" que tindrà lloc el proper 18 d'abril a l'Institut d'Estudis Catalans de 10h a 17h.

Davant d’un context de retrocés democràtic, palès en l’auge de l’extrema dreta, la normalització del discurs xenòfob, el qüestionament de la lluita feminista, així com l’augment de la discriminació i els discursos d’odi, DIPLOCAT i CATESCO organitzen el pròxim 18 d’abril una jornada dedicada a l’educació democràtica i en drets humans com a antídot als discursos d’odi adreçada a actors educatius, socials i de l’administració.

En què es basa la jornada?

La jornada està inspirada en la guia de la UNESCO Addressing hate speech through education: a guide for policy-makers que inclou respostes educatives al discurs d’odi i les narratives que promouen la violència com ara:

- formació dels educadors i els aprenents sobre els valors i les pràctiques relacionades amb una ciutadania global i digital basada en el respecte.

- enfocaments pedagògics i un plantejament integral de centre per enfortir l’aprenentatge social i emocional

- revisió de currículums i materials educatius per a fer-los sensibles culturalment i incloguin continguts que identifiquin la incitació a l’odi i promoguin el dret a la llibertat d’expressió.

Com es desenvoluparà?

Tindrem l’honor de començar la jornada de la mà de la UNESCO amb una ponència marc sobre la revisió de la Recommendation on Education for Peace, Human Rights and Sustainable Development, adoptada a la darrera Conferència General de la UNESCO aquest 2023, una referència imprescindible a l’hora d’establir els estàndards clau perquè l’educació esdevingui una palanca en la promoció de pau duradora i impulsi el desenvolupament humà. Abordarem el discurs d’odi i com contrarrestar-lo a través de l’educació mitjançant ponències, taules rodones i tallers dialògics amb veus expertes catalanes i internacionals.

A qui va dirigida?

La jornada vol ser un punt de trobada i discussió per a tots els agents educatius i socials del nostre territori, com són les entitats per a la justícia global, l’educació per la pau i en drets humans, entitats de lleure, docents, dinamitzadors de xarxes, referents de l’administració per a la ciutadania global, regidors i tècnics d’educació i de drets socials, acadèmics i estudiants de grau i de màster,  interpel·lats per com abordar aquesta problemàtica en les aules i als entorns educatius al llarg de tota la vida