
Informe Frayba 2023. Impunitat d'estat i violència a Chiapas
El 29 de setembre, a les 18h, ens acompanyaran Patricia Domínguez i Lázaro Sánchez, representants del Frayba, Centre de Drets Humans Fray Bartolomé de las Casas, per a oferir una mirada actual del context de violència i despulla dels territoris pels quals travessa Chiapas, que ha generat violacions greus als drets humans; així com les accions per a la pau que construeixen els pobles i comunitats a Chiapas, buscant la transformació de la situació actual; i la filosofia de la Defensa Social Integral construïda pel Frayba al llarg d'anys de treball i paraula compartida amb els pobles de Chiapas.
Uneix-te al debat!
Als últims anys, la violència s'ha empitjorat a Chiapas, integrants de l'economia criminal es disputen el control territorial de la frontera amb Centreamèrica, la qual cosa s'ha traduït en una greu crisi de violència, governança i de drets humans.
Com a resultat d'aquest context de violència, del 2010 al 2022 documentem 16.475 persones víctimes de desplaçament forçat a Chiapas. Es tracta d'un dels fenòmens que la violència ha aguditzat. Desafortunadament, l'Estat mexicà no ha previngut el desenvolupament d'aquesta problemàtica, no compta amb mecanismes efectius per a l'atenció de les víctimes, ni per a la generació de condicions per al retorn.
Enfront d'això, les persones defensores i comunitats proposen alternatives per a la pau que és important donar a conèixer. No obstant això, a més de posar en risc la seva vida i integritat en un context advers, les persones defensores de drets humans, especialment els qui pertanyen a pobles originaris, enfronten un patró de persecució judicial en contra seva que posa la seva llibertat en risc.
A més, l'estat de Chiapas és una de les entitats amb major població indígena del país. Els pobles originaris han buscat construir i exercir el seu dret a la lliure determinació que els permetin desenvolupar-se d'acord amb la seva pròpia visió del món. Desafortunadament això posa en risc els interessos de persones i institucions alienes al territori, els qui reaccionen de manera violenta enfront d'iniciatives d'organització comunitària, inclosos atacs des de l'Estat mexicà.
Per a contrarestar els alts nivells d'impunitat en els delictes, es va implantar un patró de criminalització en el qual persones innocents són acusades, processades i sentenciades judicialment, per delictes que no van cometre, on la tortura és una pràctica sistemàtica i generalitzada. Aquesta situació afecta la vida de les persones injustament preses i les seves famílies, però també té un impacte en el teixit comunitari.
El Centre de Drets Humans Fra Bartolomé de Les Cases es va fundar en 1989 per a respondre a les necessitats de pobles, comunitats i organitzacions socials, i acompanyar les seves iniciatives de promoció i defensa de drets humans. Des de llavors, l'organització atén, documenta i litiga violacions als drets humans a Chiapas, especialment en territori indígena.
En el seu acompanyament, el Frayba opta per l'enfortiment de persones, col·lectius i comunitats, que s'organitzen per a promoure i defensar els seus drets, sabent-los protagonistes, persones subjectes de drets, en la construcció de la seva pròpia història.
El 29 de setembre, a les 18h, ens acompanyaran Patricia Domínguez i Lázaro Sánchez, representants del Frayba per a oferir una mirada actual del context de violència i despulla dels territoris pels quals travessa Chiapas, que ha generat violacions greus als drets humans; així com les accions per a la pau que construeixen els pobles i comunitats a Chiapas, buscant la transformació de la situació actual; i la filosofia de la Defensa Social Integral construïda pel Frayba al llarg d'anys de treball i paraula compartida amb els pobles de Chiapas.
Uneix-te al debat!