IAP: Voluntariat internacional a Colòmbia 2021 IAP

IAP: Voluntariat internacional a Colòmbia 2021

International Action for Peace busca persones voluntàries per realitzar acompanyament internacional a organitzacions camperoles colombianes durant un període de 12 mesos. Oberta convocatòria fins al 14 de febrer de 2021. Més informació sobre el procés de selecció i formació i condicions de participació.

Context

Després de més de cinc dècades de conflicte armat, fa poc més de quatre anys, el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC-EP van signar la històrica pau del Teatre de Colón. En l’Acord de Paz bategava l’esperança de construir un nou país que acabés amb la violència tant directa com a estructural i que superés les profundes inequitats que havien sustentat la guerra durant tants anys. No obstant això, des de bé aviat es va veure que el camí anava a ser llarg i tortuoso. La pau té molts i molt poderosos enemics, alimentats per importants interessos econòmics.

Les desigualtats econòmiques, l’abandó estatal de les zones rurals, la persistència de grups paramilitars, la falta de garanties de participació política segueixen molt presents.

Uneix-te al nostre equip en terreny!

La defensa dels drets humans no és una tasca fàcil a Colòmbia. En poc més d’un any més de 1.000 persones han estat assassinades pel seu treball comunitari i més de 200 persones en procés de reincorporació. IAP ofereix protecció a través de l’acompanyament internacional a organitzacions defensores de drets humans compromeses amb la construcció d’un nou país en pau, lliure de violència i d’injustícies.

Busquem persones compromeses amb els nostres principis, la noviolencia, la solidaritat internacional, l’equitat de gènere i la cultura de pau que desitgin realitzar tasques d’acompanyament internacional i observació de drets humans en terreny a Colòmbia. Si estàs interessat o interessada, llegeix amb atenció les funcions, requisits i condicions de participació, descarrega el nostre formulari i envia-ho emplenat a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. abans del proper 14 de febrer de 2021.

 

Organització: International Action for Peace
Funcions:

Els voluntaris i voluntàries a terreny de l’IAP s’han d’encarregar dels tres grans pilars de l’acompanyament: presència física, incidència política i sensibilització. L’equip comparteix allotjament i oficina a la ciutat de Barrancabermeja, departament de Santander, a la zona del Magdalena Medio, des del qual es desplaça a les diferents zones a on acompanyem.

Les funcions que realitza un acompanyant internacional són:

 • Acompanyar a terreny les activitats de les associacions camperoles. Durant els acompanyaments, observar la situació de drets humans i intervenir en cas que sigui necessari, segons els nostres protocols d’actuació.
 • Elaborar informes i anàlisis de context i seguretat.
 • Participar en l’agenda d’incidència, mantenint reunions amb diverses autoritats i altres organitzacions.
 • Difondre i documentar la nostra activitat i la realitat de les zones rurals de Colòmbia, mitjançant articles o reportatges, fotos i vídeos.

A més a més, cada voluntari o voluntària es compromet, en la mesura de les seves possibilitats, a donar suport a l’IAP un cop acabat el voluntariat internacional, socialitzant la seva experiència i col·laborant en activitats de sensibilització i els processos de formació de nous acompanyants.

Requisits:

No existeix un perfil o una titulació específica per a aquesta feina; no obstant això, sí que n’hi ha algunes característiques comunes que busquem a tots i totes les acompanyants:

 • Entendre i compartir els principis de l’IAP: noviolència, solidaritat internacional, equitat de gènere i cultura de pau.
 • Un nivell alt de castellà.
 • Compromís amb el projecte. La duració del voluntariat a terreny és de dotze mesos.
 • Maduresa, és imprescindible ser major d’edat i es recomana ser més gran de 23 anys.
 • Un bon estat de salut física i anímica. Es viatja freqüentment, i s’han d’assumir situacions d’alt impacte emocional.
 • Bona predisposició per a conviure i treballar en grup.
 • Capacitat de resoldre conflictes i de treballar sota pressió.
 • Coneixements sobre la realitat política i social colombiana i llatinoamericana.
 • Per la mateixa natura de l’acompanyament, no el poden realitzar persones amb la nacionalitat colombiana.
Condicions de la plaça:

A l’IAP volem cuidar el millor possible els nostres voluntaris i voluntàries, ja que són la base del projecte i del seu bon funcionament. Per això, ens comprometem a oferir seguretat, formació i suport econòmic a totes les persones de l’equip.

 • L’IAP compte amb estrictes protocols de seguretat, una coordinació a terreny que treballa pel bon funcionament de l’equip i la capacitat d’activar un pla d’emergència a escala internacional en cas que sigui necessari.
 • La preparació per a ser acompanyant internacional comença molt abans d’estar a terreny. Tots els voluntaris i voluntàries reben una exhaustiva formació abans del viatge sobre el país, el seu context, la defensa dels drets humans i la feina de l’IAP, que continua de forma permanent una vegada a Colòmbia.
 • Econòmicament, l’IAP assumeix gran part de les despeses del voluntariat: allotjament al país, transports i manutenció durant els acompanyaments i una quota mensual per alimentació i despeses personals. El voluntari o voluntària es fa càrrec dels bitllets d’anada i tornada a Colòmbia, l’assegurança mèdica i el visat. L’IAP ofereix tota l’ajuda necessària per a fer aquests tràmits.
Informació requerida:

Per a participar, has d’omplir el següent formulari i enviar-lo quan estigui oberta la convocatòria. En cas que la sol·licitud encaixi al projecte, concertarem una entrevista personal amb un membre de l’equip de formació i voluntariat, en la qual valorarem el perfil, les motivacions i el compromís dels i les aspirants.

La formació té dues fases:

Una a distància, d’aproximadament quatre mesos de duració, a través d’una plataforma on-line.

Una presencial, que té lloc durant tres dies a Barcelona.

Les persones que superen ambdues fases amb èxit, passaran a formar part de l’equip a terreny. Les incorporacions es faran de manera escalonada, segons el programa d’entrades i sortides, segons les necessitats de l’IAP i la disponibilitat del voluntari o voluntària.

Menu