• Inici
 • _formació
 • L’Escola se’ns crema! Fent front a l’emergència clim...

L’Escola se’ns crema! Fent front a l’emergència climàtica des de la comunitat educativa

Què faries si un dia, en arribar a l’escola, estigués completament en flames? 

L’emergència climàtica és un dels temes de més actualitat del moment. Estem vivint en mig d’una crisi ecològica i social sense precedents que demana canvis radicals en la nostra manera de viure i d’organitzar-nos com a societat.

La crisi sanitària del coronavirus, de fet, no és més que un preludi dels escenaris catastròfics als quals podem arribar sota aquest ordre social i econòmic, intrínsecament orientat cap a la màxima acumulació possible i cap al màxim flux de matèria i energia. En els últims anys, però, accions i mobilitzacions socials de col·lectius ecologistes internacionals com Fridays For FutureExtinction Rebellion o By 2020 We Rise Up, entre d’altres, han irromput per exigir solucions al canvi climàtic i la crisi social que se’n deriva, davant la inacció governamental a l’hora de generar polítiques ecologistes, feministes, de defensa del territori, de l’economia social i solidària, que posin al centre el planeta i les persones.

La situació ja extrema que presenciem ens porta a haver de prendre-hi part, des d’una mirada crítica i activa. L’escola, com qualsevol agent social, pot ser i ha d’esdevenir un actiu més en aquesta acció col·lectiva. Fer front a la crisi climàtica des de la institució escolar no és una tasca fàcil, però sí que podem generar una sèrie de petites accions i reflexions que ens hi apropin, alhora que sensibilitzin i empoderin a la comunitat educativa per fer front a l’emergència, tot promovent-ne l’activisme i la transformació cultural i social.

Organització: Edualter Associació de Mestres Rosa Sensat, Entrepobles
Programa del curs:

En un repte de tanta complexitat, quin és el paper que ha d’exercir l’escola?

La sensibilització de la comunitat educativa sobre l’emergència climàtica cal que pugui fer-se a tots els nivells (alumnat, professorat, equip directiu, famílies, entitats territorials…), entenent que aquest és un procés delicat, però necessari. Per això, proposem un espai que permeti generar moltes respostes a una sola pregunta: “I jo, com a membre de la comunitat educativa, què puc fer davant l’emergència climàtica?”

Entomant el repte de construir-nos com a mestres emancipades, en aquest bloc formatiu volem crear un espai de contingència, de lluita, d’inconformisme i de comunitat, però sobretot un espai de dignitat i de justícia. Des de la responsabilitat, la presa de consciència i la cura emocional, ens endinsarem en l’aventura d’imaginar futurs desitjables des de l’educació en temps d’incertesa.


Objectius

 • Identificar i conèixer les causes, conseqüències i el sentit d’urgència que s’amaga en el concepte d’emergència climàtica.
 • Definir el nostre rol en la comunitat educativa, la societat i l’hàbitat per contribuir a fer front a l’emergència climàtica des de la justícia global, tot reflexionant i qüestionant els sistemes de valors dominants.
 • Adquirir eines i estratègies per acompanyar el procés d’empoderament de l’alumnat i de la comunitat educativa com a agent de canvi vers l’emergència climàtica.
Informació sobre la inscripció:

Total d’hores: 15 hores lectives (6 sessions de 2h + 3h de treball personal)

Calendari i horari de les sessions (dimarts de 18h a 20h)

 • 19 d’octubre
 • 26 d’octubre
 • 2 de novembre
 • 9 de novembre
 • 16 de novembre
 • 23 de novembre

Preu:

73,00 €  Preu soci/sòcia
97,00 €  Preu general

Modalitat: en línia | Hores totals: 15h

 

 

Més informació: Inscripcions

Menu