• Inici
  • _formació
  • Defensar els drets humans a Amèrica Llatina: accés a mecan...

Defensar els drets humans a Amèrica Llatina: accés a mecanismes de protecció internacional enfront de la criminalització (2a edició)

Curs virtual dirigit a defensors i defensores per a protegir i exigir els seus drets i denunciar vulneracions davant el sistema universal i el sistema interamericà de protecció de drets humans.

El dret a defensar els drets humans, internacionalment reconegut, obliga els estats a protegir a les persones defensores i a promoure les seves activitats. Malgrat això, en molts casos, són els mateixos agents governamentals els artífexs de les amenaces i la criminalització; en altres, les permeten per la seva inacció. Davant aquesta realitat els sistemes internacionals de drets humans compten amb diferents mecanismes de protecció i denúncia que s'estudiaran durant el curs per a facilitar la seva utilització.

L'associació Entrepobles i l'IDHC imparteixen per segon any consecutiu aquest curs dirigit a defensores dels drets humans d'Amèrica Llatina i membres d'entitats i xarxes de suport. L'objectiu del curs és que les persones defensores puguin dissenyar i posar en marxa processos d'incidència davant els mecanismes internacionals de protecció dels drets humans per denunciar violacions i exigir els seus drets.

Organització: Institut de Drets Humans de Catalunya Entrepobles
Programa del curs:

unitat 1. La criminalització de Defensors i Defensores de Drets Humans (DDH) a Amèrica Llatina

L'objectiu d'aquesta unitat és comprendre la criminalització com una política, com una estratègia i com un procés multifacètic utilitzat contra persones que defensen els seus drets relacionats amb la defensa del territori, el medi ambient i els recursos. Es dimensionarà la criminalització, identificant les diferents metodologies utilitzades, analitzant les diferents amenaces i perills que suposen per a les DDH, especialment a Amèrica Llatina. Per a això s'aprofundirà en el concepte de criminalització, contextualitzant el seu desenvolupament com a fenomen, analitzant les formes que adopta, els actors que l'exerceixen i les eines que utilitzen en el seu desplegament.

Igualment s'analitzaran els efectes i conseqüències multidimensionals que aquestes accions tenen en les persones defensores de drets territorials i ambientals, per determinar estratègies per afrontar aquestes situacions, així com mesures preventives que ens ajudin, en la mesura de possible, a evitar-les o a preparar-nos.

unitat 2. Mecanismes de protecció de drets humans: sistema universal i sistema interamericà

L'objectiu d'aquesta unitat és aprofundir en el coneixement dels elements bàsics dels mecanismes de garantia i protecció dels sistemes universal i interamericà de drets humans. Per això, s'establirà quin és l'origen de cadascun dels sistemes, el seu fonament jurídic, òrgans més importants i mecanismes específics disponibles per a la protecció dels drets humans en general i en específic per a DDH.

unitat 3. Elaboració d'estratègies generals d'incidència enfront de mecanismes internacionals

L'objectiu d'aquesta unitat és facilitar la comprensió dels processos d'incidència política, concretament des d'un enfocament de drets humans que serveixi de fonament, objectiu i eina per a emprendre aquests processos. Així mateix, s'aportaran coneixements bàsics per a elaborar un pla d'incidència política general, centrat en l'accés a les vies i mecanismes disponibles que s'hauran analitzat en la unitat anterior.Organitzat conjuntament amb

Informació sobre la inscripció:

Inscripció en línia -> https://bit.ly/38YrDm7

Altra informació relevant:

La formació conclourà amb el disseny d'una estratègia d'incidència. Una vegada finalitzat el curs, les persones participants comptaran amb l'assessorament i acompanyament de l'IDHC si decideixen implementar-la.

 

Menu