37è Curs Anual de Drets Humans 2019

Reivindicant els espais de la societat civil en contextos de regressió.  Anàlisis i propostes des dels drets humans

El curs s’organitza anualment amb l’objectiu de donar una primera aproximació als drets humans i abordar els reptes que afronta la seva defensa i progrés.

En la 37a edició, el programa se centra en analitzar i donar resposta a l'actual context de regressió i limitació de drets i llibertats. Des d'una perspectiva propositiva i constructiva es planteja com, amb les pròpies eines dels drets humans, recuperar els espais de la societat civil com agent fonamental de reivindicació i transformació social. 

Durant els darrers anys, molts governs de diverses regions del món han adoptat lleis i polítiques cada vegada més repressives per a minvar l’acció crítica, de vigilància i de generació d’alternatives de la societat civil. Les institucions internacionals de drets humans han anomenat aquesta tendència com “el tancament o reducció de l’espai de la societat civil” (“Shrinkingspace for civil society”), referint-se a les situacions en què activistes, persones defensores de drets humans, sindicalistes, periodistes, intel·lectuals i tota veu dissident s’enfronten a restriccions arbitràries, amenaces físiques, assetjament judicial i fins i tot, la mort.

Aquests múltiples atacs constitueixen una violació de les obligacions positives dels Estats de promoure i protegir un espai favorable per a la societat civil i es concreten en violacions de drets com la llibertat d’expressió, d’associació, de manifestació pacífica, així com de lliure accés a la informació i de participació en la vida política.  

 

Destinataris

Persones que treballen directament o indirectament diferents aspectes de drets humans, estudiants i ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans. 

Professorat

Per a l'exposició de cada sessió es compta amb persones expertes del món acadèmic, d'organitzacions i espais de la societat civil i d'institucions de defensa dels drets humans. A més d'exposar l'estudi descriptiu i teòric de les temàtiques, a cada sessió es reserva un espai per a la participació i el diàleg. El curs aspira ser un lloc de trobada no només per a l'adquisició de coneixements teòrics i pràctics, sinó també pel sorgiment de propostes i l'intercanvi d'idees, experiències i coneixements.

A més de les sessions presencials, a l’aulaIDHC estan disponibles els materials complementaris, les ponències i altra documentació treballada a les sessions per aprofundir en el seu estudi.

Activitats paral·leles

Paral·lelament a les sessions presencials, s'organitzen cinc tallers voluntaris, de tres hores de durada cadascun d'ells, i amb una metodologia pràctica per conèixer el treball d'entitats públiques i privades de defensa dels drets humans. 

També es facilita un espai de trobada i intercanvi entre les persones participants per compartir experiències professionals i personals.

Pràctiques

Els participants al curs poden optar a unes pràctiques de sis mesos al Síndic de Greuges de Catalunya. S'ha de presentar un treball que serà valorat per un jurat que decideix la persona beneficiària de les pràctiques.

Borsa de viatge i estada

En el marc del curs, es concedeixen borses de viatge i estada de formació a persones defensores amb experiència en l'àmbit de la promoció i la defensa dels drets humans davant la limitació de l’espai de la societat civil (“Shrinkingspace for civil society”). La borsa té una dotació econòmica entre 800 euros i 1500 euros depenent de la procedència per cobrir les despeses de viatge i d'allotjament a Barcelona durant les tres setmanes del curs. 

La convocatòria estarà oberta fins al 18 de desembre de 2018. 

Reconeixement de crèdits universitaris

  • Universitat de Barcelona (pendent de resolució)
  • Universitat Internacional de Catalunya (pendent de resolució)
  • Universitat Oberta de Catalunya (pendent de resolució) 
  • Universidad Complutense de Madrid (pendent de resolució)

Per optar a aquest reconeixement s'ha d'obtenir el certificat d'aprofitament, presentant un treball i complint una assistència mínima de 10 dies.

Reconeixement com activitat de formació permanent

El curs està pendent d'obtenir el reconeixement del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent.

Per optar a aquest reconeixement s'ha d'obtenir el certificat d'aprofitament, presentant un treball i complint una assistència mínima de 10 dies.

Diploma d'assistència i certificat d'aprofitament

Per obtenir el diploma d'assistència s'ha de complir una assistència mínima de 10 dies. 

 

Pel certificat d'aprofitament (necessari per al reconeixement de crèdits universitaris i del Departament d'Ensenyament) s'ha de complir una assistència mínima de 10 dies i presentar un treball, seguint els criteris de l'organització.

Organització: Institut de Drets Humans de Catalunya
Informació sobre la inscripció:

Inscripció Online:

https://www.idhc.org/ca/formacio/inscripcio-37e-curs-anual-de-drets-humans-2019.php

Menu