• Inici
  • _formació
  • Defensar els drets humans a Amèrica Llatina: accés a mecan...

Defensar els drets humans a Amèrica Llatina: accés a mecanismes de protecció internacional enfront de la criminalització

Curs per defensores i defensors de drets humans per exigir els seus drets mitjançant l'accés al sistema universal i el sistema interamericà de protecció de drets humans.

Objectius del Curs

L'objectiu d'aquest curs, organitzat per la Asocciació Entrepobles i l'IDHC, és enfortir els coneixements i les eines dels defensors i defensores per a afrontar i preparar-se per a les amenaces existents en el seu treball a través de les següents objetius especifics: 

1. Analitzar en profunditat les amenaces i perills existents, especialment els mecanismes i eines més utilitzades per a la seva criminalització.

2. Millorar el coneixement sobre els fonaments dels drets humans i els sistemes de protecció universal i interamericà, així com ampliar les capacitats d'accés a aquests mecanismes per part de DDH i les seves organitzacions.

3. Introduir les eines bàsiques per a elaborar estratègies d'incidència generals a l'àmvit internacional mitjançant l'accés als mecanismes existents per a la protecció i exigibilitat dels seus drets i treballar-les en un cas pràctic.

Aquest curs s'imparteix en castellà

 

Organització: Institut de Drets Humans de Catalunya EntrePobles
Programa del curs:

El curs s'estructurarà a través de les següents unitats teòrico-pràctiques:

UNITAT 1. La criminalització de Defensors i Defensores de Drets Humans (DDH) a Amèrica Llatina

L'objectiu d'aquesta unitat és comprendre la criminalització com una política, com una estratègia i com un procés multifacétic utilitzat contra persones que defensen els seus drets relacionats amb la defensa del territori, el medi ambient i els recursos. 

UNITAT 2. Mecanismes de protecció de drets humans: sistema universal i sistema interamericà

L'objectiu d'aquesta unitat és el d'aprofundir en el coneixement dels elements bàsics dels mecanismes de garantia i protecció dels sistemes universal i interamericà de drets humans.

UNITAT 3. Elaboració d'estratègies generals d'incidència enfront de mecanismes internacionals 

L'objectiu d'aquesta unitat és facilitar coneixements bàsics per a elaborar un pla d'incidència política general, centrat en l'accés a les vies i mecanismes disponibles que s'hauran analitzat en la unitat anterior.

 

 

Informació sobre la inscripció:

Preu general: 45€ 
Preu reduït (socis i sòcies -entitats i persones- d'Entrepobles i l'IDHC): 35€

Places limitades a 30 persones.

 

Altra informació relevant:

Destinataris
El curs està dirigit a defensors i defensores de drets humans que duguin a terme la seva tasca a Amèrica Llatina, així com a membre d'organitzacions de drets humans, moviments socials i altres agents de canvi que donin suport a les persones defensores i/o tinguin entre els seus objectius l'enfortiment dels seus drets.


Professorat
Mirtha Vasquez
Advocada. Especialista en Drets Humans i Magister en Gerència Social per la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú. Docent universitària en pre grau i Post grau en la Universitat Nacional de Cajamarca- el Perú. Membre directiu de la Coordinadora Nacional de Drets Humans. Assessora legal de l'ONG. GRUFIDES dedicada a la defensa de drets de comunitats afectades per activitats extractives.

Karlos Castilla
Doctor en dret per la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, responsable de recerca en el IDHC, especialitzat en Dret Internacional dels Drets Humans, Dret Constitucional i Migracions.

June Orenga
Responsable de Formació de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Llicenciada en Psicologia social, màster en Cooperació Internacional i màster en Drets Humans. Ha treballat en aquests àmbits, tant a ONG com a les Nacions Unides a Américal Llatina i a Europa.​

 

Més informació: Programa del curs

Menu