Curs de Transformació Social i Ciutadania Crítica

El “Curs de Transformació Social i Ciutadania Crítica” és una invitació a formar-se en totes aquelles eines que ens ajuden a comprendre els canvis socials i polítics que s’esdevenen en el nostre món globalitzat. Volem acompanyar-te en un itinerari tant formatiu com de compromís en la lluita per la justícia. Un espai d’aprofundiment que ajudi a la presa de posició en les resistències que esquerden el mur, fonamentant l’esperança.

A qui va dirigit

  • A persones compromeses amb la realitat del nostre món tant des de l’àmbit professional (treballadors i treballadores del tercer sector, treballadors socials, mestres, metges….) com també des de la condició de ciutadania (voluntaris, voluntàries, militants socials, activistes…)
  • Persones que vulguin fer una anàlisi crítica de la realitat però que no es conformin només amb les dades o el relat oficial, sinó que cerquin enfocaments alternatius que toquin també la fe, les conviccions, les opcions de via…
  • Persones que vulguin fer un voluntariat social o bé una estada de llarga durada al sud (s’ofereix itinerari personalitzat amb VOLPA)

Metodologia

  • El cor del curs seran les sessions presencials amb ponències i dinàmica participativa, en forma de tallers. Es demana el compromís d’assistir a totes les sessions. 
  • Es proposaran lectures a casa entre sessions, i hi haurà una Aula virtual on penjarem continguts, es farà el treball entre sessions i es facilitarà la interacció entre els participants
Organització: Cristianisme i Justícia VOLPA Catalunya i Oxfam Intermón
Programa del curs:

1a sessió. Una nova mirada - Fotografia de la globalització

Divendres 26 d’octubre de 18h a 21h. Maria Nadeu

Descarga

Realitzarem un taller d’anàlisi contemplatiu de la realitat. Veurem quina és la nostra mirada de partida: els prejudicis, els biaixos, els encegaments… Això ens ajudarà a construir una mirada més neta sobre la realitat present. 

Dissabte 27 d’octubre de 10h a 14h. Oscar Mateos

Descarga

Fotografia de la globalització – mapeig de tendències. Ponència marc que ens donarà una panoràmica global de tots els temes que tractarem durant el curs.

2a sessió. Impactes econòmics de la globalització. Alternatives en marxa

Dissabte 10 de novembre de 10h a 14h. Iñigo Macías

Descarga

Un món més gran o un món petit i uniformitzat?  Intentarem una primera reflexió sobre la globalització des dels seus elements més estructurals: comunicacions, consum, financiarització de l’economia,... i aprofundint en els seus impactes culturals. Com a alternatives i resistències presentarem el paper dels moviments altermundistes, les agendes alternatives ...

3a sessió. Les cruïlles clau: límits ecològics i mobilitat humana

Dissabte 24 de novembre de 10h a 14h. Jaime Tatay

Descarga

Una segona mirada a la globalització abordant-ne alguns dels principals reptes com el que presenta l’ecologia i el canvi climàtic, i l’impacte que té sobre determinades zones del planeta. Mirarem a nivell de resistències que s’està movent des del moviment ecologista, des de les propostes pel decreixement i des de la mateixa teologia a partir de la publicació de la Laudato Si’

4a sessió. El nou llaç social: individualisme i comunitat

Dissabte 1 de desembre de 10h a 14h. Ignasi Escudero i  Santi Torres

Descarga
Descarga

La crisi de la política i la destrucció del teixit associatiu i comunitari ens ha portat a una situació d’indefensió, i en un terreny adobat per noves formes polítiques algunes de caràcter autoritari. És possible refer-nos d’aquesta crisi i recuperar aquestes dimensions política i comunitària des de baix. Coneixerem en la sessió algunes experiències de resistència que ens poden donar pistes. 

5a sessió. Crisi de cures i feminisme, nou abordatge social

Dissabte 15 de desembre de 10h a 14h. Sonia Herrera i Lourdes Zambrana 

Descarga
Descarga

La desigualtat és l’element que marca la nostra societat i el nostre sistema capitalista. L’estem normalitzant fins al punt de què no veiem com a viable cap alternativa. Com recuperar una economia desmercantilitzada on el centre sigui la persona? Farem especial atenció a les veus que estan sorgint des del feminisme i l’economia de les cures. 

6a sessió. Resistència íntima i utopia: cridats a transformar la realitat

Divendres 11 de gener de 18h a 21h. Resistència íntima i utopia. José Laguna

Descarga

Davant de la crisi de les utopies, queda algun lloc per l’esperança? Pepe Laguna, teòleg i músic, ens presentarà en aquesta darrera ponència, com arrelar una utopia no en les modes o l’optimisme, sinó en la profunditat de la utopia de l’evangeli de Jesús.

Dissabte 12 de gener de 10h a 14h. Cridats a transformar el nostre món des de la vida quotidiana: hospitalitat, solidaritat, etc. Maria del Carmen de la Fuente

Descarga

Serà una matinal de recollir els fruits del curs i de posar-los en ordre ( les intuïcions, els coneixements, els sentiments …) per des d’allí construir relats i crides personals a una transformació del nostre món des d’allò que és proper i quotidià.

Informació sobre la inscripció:

Com matricular-se. Opcions de matrícula:

• A través del web: www.cristianismeijusticia.net/cursos-i-seminaris

• Per telèfon durant les hores de secretaria del centre*

• Presencialment, a la secretaria del centre

Preu:

Tarifa normal: 150 €

Persones en situació d’atur, estudiants i voluntaris i treballadors de les entitats del sector social dels jesuïtes, Oxfam Intermón i VOLPA: 120€

No es deixarà d'admetre ningú per motius econòmics


*Horari de secretaria

Matins, de 9 a 13 h de dilluns a divendres

Tardes, de 16.30 a 19 h dilluns, dimarts, dijous i divendres

Altra informació relevant:

Molt important. Tot i haver fet la inscripció (tràmit indispensable), la matrícula no es considerarà efectiva fins que no s’hagi fet el pagament. Modalitats:

• Amb targeta de crèdit o PayPal directament des de la fitxa d’inscripció de cada curs: www.cristianismeijusticia.net/cursos-i-seminaris

• Per transferència bancària al compte IBAN: ES08 2100 3205 1522 0043 3925 (cal indicar nom, cognoms i curs)

Més informació: Informació

Menu