Mobile Social Congress 2018

 

El Mobile Social Congress celebra enguany la tercera edició el 27 i 28 de febrer al Pati Manning de Barcelona. SETEM Catalunya continua fent una aposta per un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model amb greus impactes socials i ambientals majoritàriament silenciats al Mobile World Congress.

 

En aquesta edició del Mobile Social Congress, posem el focus en la sobirania tecnològica des d’una perspectiva feminista. Incorporem una mirada feminista per parlar de com es construeixen experiències i iniciatives per desenvolupar llibertat, autonomia i justícia social en la tecnologia. En aquest sentit, debatrem sobre la capacitat transformadora de l’ús d’eines tecnològiques amb llicències obertes i del rol de les dones en el seu avenç. Un taller específic ens donarà pistes sobre com protegir la nostra seguretat a la xarxa.

També donarem respostes des de l’economia social i solidària local al reciclatge i a la reutilització de productes electrònics. Celebrarem també una Restart Party en què, prèvia inscripció, un equip de reparadores i reparadors ens ajudaran a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics espatllats.

 

Entrevistarem a Som Connexió perquè ens aporti les novetats en el desenvolupament dels serveis de telecomunicacions que ofereix aquesta cooperativa sense ànim de lucre.

La segona jornada del congrés ens centrarem en denunciar els impactes de la mineria, activitat indispensable per a obtenir la matèria primera dels dispositius electrònics. Exposarem els impactes en els drets de les dones i els drets ambientals a les comunitats afectades d’Amèrica Llatina a través del testimoni de resistència de dues defensores i les seves comunitats a Bolívia i Equador. No deixem de banda el Congo i en l’espai de tallers abordarem el rol de la societat civil en el context de guerra pels recursos naturals que viu el país.

 

D’altra banda, en relació a les condicions de treball a les fàbriques de producció d’electrònica, ens centrarem especialment en les violacions flagrants de les normes de seguretat pel que fa a la utilització de productes químics molt tòxics sense protecció adequada, i en els greus impactes que aquesta pràctica està tenint en la salut de les persones treballadores. Difondrem diverses peticions de la societat civil adreçades a Samsung i a Apple, també en relació als salaris de misèria i a la manca de llibertat d’associació real. Un taller específic ens conduirà a través d’una campanya en motiu dels 10 anys de producció d’iPhones a les fàbriques xineses de Foxconn.

 

L’entrevista al consorci universitari escocès APUC ens mostrarà el seu treball conjunt amb Electronics Watch per incidir positivament en les condicions de treball a les fàbriques a través de la contractació pública.

 

Projecció documental 'Complicit'

 

 

El dilluns 26 de febrer a les 18:30 h, com a preludi de l'MSC, es projectarà al cinema cooperatiu Zumzeig (c. Béjar 53, Sants, Barcelona) el documental Complicit: el preu de la tecnologia, que destapa l'explotació laboral a la qual es veuen sotmesos milers de treballadors i treballadores xinesos per construir els nostres aparells electrònics. Després de la projecció, es farà un petit col·loqui amb la seva directora, Heather White.

 

Al Mobile Social Congress, continuem apostant per la Sobirania tecnològica i per una Electrònica Justa.

 

 

→ Programa Complet al Web

 

 Espot del Mobile Social Congress 2018

 

→ Esdeveniment MSC 2018 al Facebook

 

 

 

Organització: SETEM

Menu